A kutyák tudatában vannak és emlékeznek is arra, hogy mit csináltak

2020.06.26. · tudomány

A kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra, vagyis tudatában vannak bizonyos cselekvéseiknek, derül ki az ELTE etológia tanszékének a Scientific Reportsban publikált legújabb kutatásából.

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizodikus memória játszik fontos szerepet. Az epizodikus memória az olyan múltbeli események visszaemlékezésére való képesség, amikor az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz az adott történés felidézésre. Ha például valaki megkérdezi, mivel telt a hétvégénk, a válaszadáshoz fel kell idéznünk az aznapi tevékenységeinket lépésről lépésre, hogy összeálljon az eseménysor.

Embereknél az ilyen típusú memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe, hiszen visszaemlékezéskor az alany „mentális időutazás” során az elméjében újrajátssza az eseményeket, korábban átélt személyes élményeit.

Az ELTE vizsgálatának eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni saját cselekedeteikre. Claudia Fugazza, a tanulmány vezető kutatója szerint „a saját akciók mentális reprezentációinak vizsgálata non-verbális fajoknál (vagyis az emberen kívüli állatoknál) nagy kihívást jelent, mivel nem tudjuk egyszerűen megkérdezni őket, hogy emlékeznek-e arra, amit tettek. Azonban az újonnan kidolgozott módszerünk segítségével tulajdonképpen most mégis feltehettünk egy ilyen kérdést a kutyáknak”.

A kutatás eredményeinek összefoglalója angolul:

link Forrás

(Forrás: ELTE Etológia Tanszék)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás