Jane Goodall: a vírusválságon túl leszünk, de az ökológiai pusztítás következménye súlyosabb

2020.07.03. · tudomány

„Ha ugyanúgy folytatjuk mint eddig, elpusztítjuk önmagunkat” – fogalmazott az amerikai CBS News-nak adott friss interjújában Jane Goodall. A világhírű primatológus a COVID-19 világjárvány apropóján beszélt a klímaváltozás, valamint a környezet- és természetpusztítás következményeiről.

A legendás etológus szerint azzal, hogy az ember főleg Ázsiában és Afrikában egyre nagyobb területet hódított el a vadvilágtól, és ezzel együtt egyre szorosabb kapcsolatba került a vadállatokkal, óhatatlanul kitette magát az új koronavírushoz hasonló, zoonózisként (állatról emberre terjedő fertőzésként) induló, aztán mutálódó kórokozóknak. Goodall úgy véli az Afrikában és Ázsiában dívó vadállat-fogyasztási szokások pedig csak fokozták a kockázatot.

„Szerencsések vagyunk, mert bár hihetetlenül fertőző, a halálozási arány viszonylag alacsony. Legtöbben felépülnek és kialakul az immunitás. De ha a következő ugyanilyen fertőző lesz és a halálozási rátája eléri az Ebola szintjét, az már jóval pusztítóbb hatású lesz az emberiségre” – mondta a SARS-CoV-2 vírusra és a COVID-19 betegségre utalva.

Jane Goodall idén februárban Nürnbergben
photo_camera Jane Goodall idén februárban Nürnbergben Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance via AFP

A primatológus szerint a biológiai és genetikai sokféleség rohamos csökkenése, az hogy bizonyítottan egy tömeges, az emberi tevékenység által drasztikusan felgyorsított tömeges kihalási hullám kellős közepén járunk, már sokkal nagyobb problémát jelent. Ez és az éghajlatváltozás már bárki által megtapasztalható következményei valódi egzisztenciális fenyegetést jelentenek az emberiség számára. Goodall úgy véli, alig maradt időnk, hogy legalább lassítsunk a folyamatokon.

„Ez elég komor. Fel kell ismernünk, hogy részei vagyunk a környezetünknek, hogy szükségünk van a természeti világra, amitől mi magunk is függünk. Nem folytathatjuk a pusztítást. Meg kell értenünk, hogy nem vagyunk elválasztva a földi élővilágtól.

Ha ártunk a természetnek, magunknak ártunk”

– így a primatológus.

Arra a kérdésre, hogy folytatható-e az emberi tevékenység továbbra is a GDP-vezérelte üzleti szemlélet mentén, Goodall azt válaszolta, hogy „ha folytatjuk a szokásos ügymenetet, akkor rövidesen eljutunk arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, világunk ökoszisztémái feladják és összeomlanak, ez lesz a vége”. Mármint az emberiségé, mert a primatológus szerint a Föld túléli a dolgot természetesen.

A probléma kulcsa szerinte, hogy a technológia fejlődéssel párhuzamosan elmaradt a morális fejlődés. A mai emberek egy óra alatt képesek kitermelni annyi fát, ami korábban egy favágó egy élet során sem bírt volna. A természet igába hajtásának gondolata és az, hogy a természeti erőforrások végtelenek, ma is alapvetésnek számítanak, holott bizonyított, hogy ez távolról sem igaz.

Az uralom, az uralkodás helyét a felelős vezetésnek, a felelősségvállalásnak kellene átvennie a mindennapi gondolkodásban – fogalmazott a 85 éves etológus.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás