Kiszámolták, hogy hány hot dog fér egy emberbe

2020.07.16. · majom

Egy amerikai állatorvos szerint van még remény a versenyevők számára: Joey Chestnut ugyan tíz perc alatt 75 hot dogot tudott felzabálni, de elméletileg még lehet versenytársa, az ember ugyanis akár 83 hot doggal is képes elbánni ennyi idő alatt. James M. Smoliga, a kutatás vezetője 39 év adatait vizsgálta, ezek alapján az ember gyorsabban tud falni, mint egy grizzly, de jóval lassabb, mint a farkasok.

Smoliga a Nathan’s nevű amerikai gyorsétteremlánc hagyományos evőversenyeit elemezte. Az étteremben 1972 óta tartanak evőversenyeket, de csak a nyolcvanas években vezették be a 10 vagy 12 perces időkorlátokat, a számok mindenesetre megdöbbentőek: míg 1980-ban a rekorder 10 hot dogot volt képes felfalni, 2018-ban ez a szám már hetvennégyre emelkedett. Az ugrás a professzionális versenyevők megjelenéséhez köthető.

David Metz, a Pennsylvaniai Egyetem gasztroenterológusa szerint ez az edzésnek köszönhető: egy profi versenyevő akár négy és fél liter vizet is képes meginni tíz perc alatt, a rutintalan kezdők viszont két literrel is alig bírnak el.

photo_camera Joey Chestnut rekordot dönt Fotó: Atilgan Ozdil/Anadolu Agency via AFP

Ne próbáld ki otthon!

Smoliga szerint azzal, hogy az emberek egyfajta sportként kezdték el kezelni a zabálást, a versenyevők hozzászoktatták magukat ezekhez az extrém teljesítményekhez: valódi sportoknál ilyen teljesítménynövekedést nem lehet felfedezni. A kutató szerint a gyomorkapacitást ráadásul könnyebb is kiszámolni, mint a futáshoz vagy úszáshoz szükséges kardiovaszkuláris és egyéb feltételeket, így magabiztosan állíthatja, hogy mi lehet a zabálás abszolút határa.

Metz szerint nem ilyen egyszerű a helyzet, mert Smoliga nem veszi figyelembe a versenyevés pszichológiáját. A gasztroenterológus szerint a versenyevés egyébként is egy veszélyes sport, a művelői pedig az elhízáson kívül különböző gyomor- és bélpanaszokra számíthatnak, és arra kér mindenkit, hogy az elméleti 83 hot dogot hagyják meg inkább elméletnek, és senki ne próbáljon meg ennyit zabálni otthon. A hosszabb távú egészségügyi kockázatok mellett ennek egyéb veszélyei is vannak, az eddigiekben legalább hét profi táplálkozó fulladt meg verseny közben.

link Forrás
link Forrás
link Forrás