A törpemalacok még nem kutyák, de már majdnem

2020.07.17. · tudomány

A házisertés (Sus scrofa domestica) kis termetű változata egyre népszerűbb társállat. A törpemalacok manapság a kutyákhoz (Canis familiaris) hasonló szerepet töltenek be a családokban.

Paula Pérez, az ELTE Etológia Tanszékének doktorandusza és kollégái arra voltak kíváncsiak, hogy tudományosan mennyiben hasonlítható össze a szociális sertések viselkedése az ebekével. Etológiai kísérleteiket az Animal Cognition folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban foglalták össze. Ez az első kutatás, ami családi kutyákat és törpemalacokat hasonlít össze egy problémamegoldó helyzetben.

Önálló sertések

Az Etológia Tanszékén három éve zajló Családi Törpemalac Programban szó szerint házi kedvencként felnevelt állatokat az úgynevezett megoldhatatlan feladat paradigmáját alkalmazó helyzetben vizsgálták. Ez azt jelenti, hogy a derék malac elsőre egy könnyen megoldható feladatot kap. Az ELTE-n ez egy élelmet tartalmazó doboz kinyitása volt. Néhány próba után azonban a probléma megoldhatatlanná válik, mert a dobozra szorosan rázárják a tetejét.

Kutya és sertés teszthelyzetben
photo_camera Kutya és sertés teszthelyzetben Fotó: Paula Pérez

A kutatók azt tapasztalták, hogy a megoldhatatlan feladat során a kutyák a korábbihoz képest többet fordultak az ember felé. Ezzel szemben a malacok kevesebb ember felé irányuló viselkedést mutattak, viszont a kutyáknál kitartóbban próbálkoztak a doboz kinyitásával, ami az etológusok szerint az önálló problémamegoldásra való hajlamukat tükrözheti.

Kutya vs malac

Az etológusok szerint hasonlóan szocializált farkasok (Canis lupus) és macskák (Felis silvestris catus) ugyanilyen problémamegoldó helyzetben a kutyáknál kevesebbet kommunikálnak az emberrel. Ennek oka lehet, hogy a farkasok nem estek át a domesztikáció évezredes folyamatán, a macskák pedig nem csoportban élő, vagyis nem szociális állatok.

A kutyák és a malacok közötti hasonlóságok ugyanakkor azt mutatják, hogy az emberrel való kommunikálásra való képesség mindkét fajban jelen van.

link Forrás

Pérez és munkatársai szerint a viselkedésbeli különbségek hátterében a fajspecifikus sajátosságok állhatnak. A kutyák természetes módon jobban függnek és együttműködőbbek az emberrel, ami megmagyarázza, miért sikeresebbek más fajokhoz képest a velünk való kommunikációs interakciók létesítésében.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás