Sikerült beindítani a marshelikoptert az űrben

2020.08.17. · tudomány

Kockázatos, de siker esetén igen gyümölcsöző küldetésbe kezdett a NASA, amikor július végén útnak indította az Atlas V rakéta fedélezén az Ingenuity nevű marshelikoptert. Csütörtökön megérkezett a hír az első áttörésről: a jelenleg a Perseverance marsjáró gyomrába zárva utazó helikopter működőképes, sőt augusztus 7-én sikerült űrutazás közben feltölteni, majd beindítani.

„Ez az első alkalom, hogy a helikopter akkumulátorai az űrben töltődtek fel” – közölte a NASA. Az eredmény azért is igen biztató, mert az Ingenuityt illetően nagy a bizonytalanság: nem lehet előre tudni, hogy kibírja-e a hosszú utazást a Marsig, működnek-e a műszerei, ha majd a Perseverance kirakja a bolygó felszínén, és fel tud-e egyáltalán repülni.

MiMi Aung, az Ingenuity projektmenedzsere a NASA JPL-nél azt mondta, még jó sok próbatételen megy át a kis szerkezet, mielőtt megkísérelhetnék vele az első tesztrepülést egy másik bolygón, de a sikeres feltöltés bizakodással tölti el őket. A feltöltés és a beindítás nyolc órát vett igénybe, a lítiumionos akkumulátorokat 35 százalékra töltötték. Ezt a beavatkozást a tervek szerint kéthetente megismétlik majd, amíg a Perseverance meg nem érkezik a Marsra 2021 februárjában.

Az 1,1 méteres rotorokkal felszerelt apró helikopter célja, hogy bemutassa, lehetséges a repülés a Mars vékony légkörében, valamint demonstrálja a néhány száz méteres utakkal a terepet feltérképező drónok jelentőségét a jövőbeli robotszondás vagy későbbi emberes küldetések számára.

link Forrás

Ha minden jól megy, a marshelikopter lesz az első levegőnél nehezebb eszköz, amely valaha felszállt egy másik bolygón.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás