Interaktív térképre vitték a Föld utolsó 750 millió évét

2020.09.02. · tudomány

Egy kaliforniai paleontológus interaktív térképen jelenítette meg a Földet, ahol bárki rákereshet, hol volt Bécs, Prága, esetleg Kansas City több millió évvel ezelőtt, például a Pangea szuperkontinensen. Budapestet nem jelöli a háromdimenziós földgömb.

Az online térkép ennél is jóval többet árul el a Föld múltjáról, például azt, hogy mikor és hol alakultak ki az első korallzátonyok, vagy nyíltak az első virágok. Sőt, aki például a 470 millió évvel ezelőtti Párizs helyére kíváncsi, nemcsak a városjelölő piros pöttyöt találja meg a földgömbön, hanem a kereső alatt a közelben talált dinoszaurusz-maradványokat is felsorolja a program. A francia főváros közelében akkoriban például fűrészes fogú, húsevő megaloszauruszok éltek.

Ezen kívül olyan meglepetések kerülhetnek elő, minthogy az Appalache-hegység több millió éve magasabb volt, mint a Himalája, az Egyesült Államokat sekély tenger osztotta ketté, Florida pedig sokáig víz alatt volt.

link Forrás

„A térkép azt mutatja meg, hogy a környezetünk dinamikus és változhat,” mondta a CNN-nek Ian Webster, a térkép készítője. „A Föld története hosszabb, mint amit fel tudunk fogni, és a kontinensek és a lemeztektonika jelenlegi elrendezése pusztán időbeli véletlen. A jövőben egészen más lesz, a Föld pedig mindnyájunkat túlélhet,” magyarázta.

Webster egy amerikai geológus és paleogeográfus, Christopher Scotese geológiai modelleket vizualizáló térképét és a lemeztektonikai változásokat bemutató Gplates nevű szoftvert felhasználva építette meg saját vizualizációját. Scotese modelljei a Föld óceánjaiban megjelenő, első zöld algák időszakától kezdve, vagyis a 750 millió évvel ezelőtti korszaktól mutatják be a bolygó lemeztektonikai fejlődését.

A térkép remélhetőleg tiszteletet ébreszt a tudósok iránt, akik azért dolgoznak, hogy jobban megérthessük a Földet és a múltját, tette hozzá Webster.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás