Montréalban épült fel a világ legnagyobb haszonnövény-tetőkertje

2020.09.04. · gazdaság

Három futballpályányi területet fed le az a gigantikus haszonnövény-tetőkert, amit a kanadai Montréalban, egy raktárépület tetején alakítottak ki. Ez a világ legnagyobb tetőkertje, amelyet kereskedelmi épületre telepítettek, az ott termelt padlizsánnal és paradicsommal ráadásul a helyi termények iránt érdeklődő keresletet elégítik ki.

A Lufa Farms nevű amerikai cég Montréal szívében található kertje lényegében egy 15 ezer négyzetméteres üvegház, amelyben organikusan nevelnek haszonnövényeket. A projekt célja, hogy fenntartható módon, a fogyasztókhoz közel egészítse ki az élelmiszer-ellátást – mondta Thibault Sorret szóvivő.

A cég már a negyedik hasonló tető-üvegházat építi a nagyvárosban, az elsőt még 2011-ben húzták fel 2 millió kanadai dollár (1,5 millió amerikai dollár) költséggel. Azóta a versenytársak tetőkertjei is gombamód szaporodnak, egyikük, az amerikai Gotham Greens nyolc kertet épített New Yorkban, Chicagóban és Denverben. A French Urban Nature nevű cég 2022-re tervezi egy párizsi tetőkert megnyitását, egy montréali szupermarketlánc pedig 2017 óta árulja a saját tetején termett zöldségeket, amelyeket a fenntarthatóság és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében kezdett el termeszteni.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN ST-JEAN/AFP

Technológia és természet

A Lufa Farmsot 2009-ben azért alapították, hogy megváltoztassák az élelmiszer-szállítási láncok rendszerét. A növényeket hidroponikusan, azaz nem talaj, hanem tápfolyadék használatával termesztik egész évben. A kókuszrosttal bélelt hidroponikus tárolókban százféle zöldséget, például salátát, uborkát, cukkinit, zellert, kelbimbót és pakcsojt (kínai bordáskelt) termesztenek.

A növényeket poszméhek termékenyítik meg, míg a darazsak és katicabogarak a tetűinváziót tartják féken anélkül, hogy rovarirtó szereket kellene bevetni. Minden héten annyi termést sikerült betakarítani, amennyi húszezer családot képes jóllakatni. Egy kosárnyi zöldség szabványosított ára 30 kanadai dollár, azaz mintegy hétezer forint. A Lufa Farms továbbá a partnertermelők termékeit, kenyeret, tésztát, rizst és egyebeket is árul online piacán.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN ST-JEAN/AFP

Az új tetőüvegház földszintjén kialakított hatalmas elosztóközpontban kétezerféle élelmiszert árusítanak a cég ügyfeleinek, Sorret szerint termékeikkel immár Montréal 1,7 milliós népességének csaknem 2 százalékát tudnák jóllakatni.

A tetőkert további előnye, hogy rengeteg energiát hasznosíthat az épületből, ezáltal sokat spórol a cég például a fűtésen, és ez különösen kritikus kérdés egy olyan melegházban, amit a dermesztő Québec tartománybeli telek közepette működtetnek. Ráadásul olyan tereket hasznosítanak, amelyek eddig szó szerint parlagon hevertek.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN ST-JEAN/AFP

A teljesen automatizált üvegház öntözőrendszere gyűjti és hasznosítja az esővizet, ezáltal csaknem 90 százalékkal kevesebb vezetékes vizet kell használni, mint egy hagyományos farm esetében.

Felfutás a járványban

A koronavírus-járvány jót tett az üzletnek, a Lufa több mint megkétszerezte eladásait az első hullám csúcsidőszakában, ami a szóvivő szerint annak köszönhető, hogy érintésmentesen szállítják ki az interneten rendelt termékeket. A cég 2016 óta nyereséges, jelenleg ötszáz embert foglalkoztat, kétszázzal többet, mint a járvány előtti időszakban.

photo_camera Fotó: SEBASTIEN ST-JEAN/AFP

Jelenleg azon vannak, hogy teljesen elektromossá tegyék kiszállító autóik flottáját, illetve szeretnék az üzleti és termelési modellt a világ több városába exportálni, amit Kanadában és az Egyesült Államokban kezdenek. „Ami kissé durva, hogy az alapítók egyike sem nevelt ki még egy paradicsomot sem egész életében” – mondta a szóvivő.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás