Interaktív térképen a járványban érintett iskolák

2020.09.23. · koronavírus

Olvasóinknak köszönhetően kedd óta rengeteg további információt sikerült összegyűjteni arról, hogy országszerte hol, melyik iskolát, milyen mértékben érint a koronavírus-járvány, hol rendelkezett például rendkívüli szünetről, digitális tanrendről a járványügyi hatóság. Ezúton is köszönjük a rengeteg tippet, hozzászólást és adatot!

Keddi cikkünkben térképen és listán jelenítettük meg az elérhető nyilvános információk alapján, hogy melyik iskolában, milyen intézkedést hoztak, de szerdára annyi adat gyűlt össze, amit már csak interaktív térképen lehet jól megmutatni.

Az alábbi térképen azokat a középiskolákat és általános iskolákat tüntettük fel, ahol szeptember 7-e óta történt járványügyi intézkedés, legalább egy osztálynyi gyereknek karantént, illetve digitális tanrendet írtak elő, vagy a tanári kar jelentős része kényszerült otthon maradni. Az óvodai helyzet ebbe az összesítésbe most nem fért bele.

A térképen feltüntetett intézmények némelyikében már változott a helyzet, például lejárt a karantén; a dátummal is igyekeztünk érzékeltetni, hogy az intézkedés mennyire aktuális. Az iskolai járványhelyzet alakulását nagyon nehéz naprakészen nyomon követni: van eset, ami bekerül a hírekbe, van, ahol az önkormányzat, van ahol maga az iskola vállalja át az államtól a korrekt tájékoztatás feladatát – az operatív törzstől ugyanis annyit lehet megtudni, hogy 22 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet, de konkrétumok nincsenek. A térkép összeállításánál így segítségünkre volt a Pandemia.hu folyamatosan frissülő gyűjtése is.

Sok felelősség, kevés jogosultság

Egyes iskolák esetében arra panaszkodnak a szülők, hogy az intézmény vezetősége valamiért homályban próbálja tartani az iskolán belüli fertőzéseket, mások nem értik, hogy ha fertőzött diák van a suliban, miért nem állítják át digitális tanrendre az osztályát. Eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy az iskolák maximális felelősséggel, de kevés jogosultsággal vetették bele magukat ebbe az ismeretlen kihívásokkal járó tanévbe: sokszor kénytelenek megvárni, hogy a hatóság elrendelje a digitális tanrendet egy-egy osztályban, de ez gyakran napokat csúszik az eset bejelentéséhez képest – ahogy az állami tesztelési rendszer sem tudja tartani a lépést a terheléssel.

A beérkező információkat folyamatosan dolgozzuk fel, még nem minden adat került fel a térképre! Ettől még arra biztatnánk olvasóinkat, hogy ha friss esetről értesülnek, küldjék el nekünk a szerk@qubit.hu címre. Olyan eseteket várunk, ahol legalább egy osztályt hazaküldtek, vagy a tantestületben fordult elő nagyobb számú fertőzés. Köszönjük!

És akkor a térkép:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás