A korai juhar nyújtja a legnagyobb védelmet a káros UV-sugárzással szemben, de a tölgy és a bükk lombja is hatékony

2020.09.28. · tudomány

A Torontói Egyetem kutatói átfogó, két éven át tartó kutatást folytattak a városi közterületeken, játszótereken és parkokban, műszeresen vizsgálva, hogy mely fafajok lombja szűri meg leghatékonyabban a Napból származó káros ultraibolya (UV) sugárzást – számolt be róla a BBC.

A 16 faj 64 egyedének vizsgálatán alapuló eredményt az Urban Forestry & Urban Greening szakfolyóiratban publikáló kutatók arra jutottak, hogy a torontói városi fapopulációból az Európában is honos korai juhar (Acer platanoides) mellett a kétszínű tölgy (Quercus bicolor), a nyugati ostorfa (Celtis occidentalis) és az európai bükk (Fagus sylvatica) lombjai alatt a legnagyobb a védelem. Számszerűsítve: a tűző naphoz képest háromszor kevesebb káros UV-B sugárzás éri az ilyen fák árnyékában tartózkodókat.

Meglepő, hogy a torontói kutatók az elsők, akik műszeres méréséket végezve megvizsgálták az északi féltekén honos lombhullató fajok által nyújtott védelmet, ilyet eddig csak Ausztráliában és Új-Zélandon végeztek.

Tavaszi juharlevél
photo_camera Korai juhar tavaszi levele Fotó: Creative Touch Imaging Ltd/NurPhoto via AFP

A kutatók szerint a klímaváltozással egyre hosszabb és forróbb nyarak, és az ezzel párhuzamosan növekvő UV-terhelés miatt létfontosságú a biológiai árnyékolás, amelynek sarokpontja a városi területek fásítása.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás