A kannabisz fogyasztása fokozhatja a műtét utáni fájdalmakat

2020.10.06. · tudomány

Kannabiszfogyasztóknál nagyobb dózisú altatásra lehet szükség, és egy sebészeti beavatkozás után nagyobb fájdalmakat élhet át a beteg, vagyis műtét után több fájdalomcsillapítót kénytelen bevenni – derült ki egy hétfőn közzétett tanulmányból, amelyet az Amerikai Aneszteziológusok Társaságának éves találkozóján prezentáltak.

Amerikai kutatók 118 olyan pácienst vizsgáltak meg a Colorado Egyetemi Kórházban, akik sípcsonttörés miatt műtéten estek át. Közülük harmincan (25,4 százalék) számoltak be arról, hogy füveztek a beavatkozás előtt, a kannabiszhasználat időpontját, gyakoriságát és a marihuána típusát azonban nem vizsgálta a tanulmány. A kutatók mindkét csoportnál megvizsgálták a műtét során alkalmazott altatás mértékét, a beavatkozás után a betegeknél fellépő fájdalom nagyságát és a műtét után elfogyasztott opioid fájdalomcsillapítók mennyiségét.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik marihuánát fogyasztottak, azoknak altatáskor több sevofluranra volt szükségük: a többi páciensnél mért 25 ml-hez képest átlagban 37,4 ml-re. Emellett nagyobb fájdalmakról számoltak be a lábadozás időszakában, és 58 százalékkal több fájdalomcsillapítót kaptak. Ez átlagosan naponta 155,9 milligram morfinnak megfelelő gyógyszert jelent szemben a nem füvezők körében mért 98,6 milligrammal.

Ian Holmen, a tanulmány vezető szerzője és a Colorado Egyetemi Kórház aneszteziológus rezidense szerint számos bizonyíték van arra, hogy a kannabisz enyhíti a krónikus fájdalmat és az idegfájdalmat, a jelen kutatás viszont arra enged következtetni, hogy egy lábtörés miatti műtétet követő fájdalom esetén nem ez a helyzet. „Mára jobban értjük azokat a pácienseket, akik műtétek előtt krónikus opioidfogyasztók. Ők gyakran nagyobb fájdalmakról számolnak be, és fokozott toleranciájuk miatt a beavatkozások után nagyobb dózisú fájdalomcsillapítót igényelnek. Úgy véljük, a kannabiszhasználat is hasonló hatásokkal járhat, viszont ennek megállapításához még több kutatásra lesz szükség” – mondta Holmen.

Az aneszteziológusok altatáskor a sevofluran szintjét a páciens folyamatos figyelése mellett változtatják: önkéntelen testmozgások, magas pulzus, magas vérnyomás vagy fokozott légzésszám jelezheti, hogy a páciens nagyobb fájdalmakat élhet át, így több sevofluranra lehet szüksége.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás