500 éve halott középkori lovag maradványaira bukkantak egy litvániai tó mélyén

Több mint 500 éven át hevert a litvániai Asveja-tó fenekén egy középkori lovag holtteste, de most a felszínre hozták a tetem meglepően jó állapotban fennmaradt csontvázát, illetve néhány személyes holmiját – írja a Live Science hírportál.

A csontvázat a kelet-litvániai tavon található Dubingiai-híd víz alatti ellenőrzése során fedezték föl. Bár a csontvázat homok- és iszapréteg borította, Elena Pranckénaité, a Litvániai Klaipėda Egyetem régésze szerint nem temetkezési helyszínre bukkantak. Valószínűbb, hogy a vízáramlatok által lerakott üledékek boríthatták el a holttestet.

A Dubingiai-híd – Litvánia egyik leghosszabb fahídja – 1934-ben épült. A litván közlekedési minisztérium úgy döntött, hogy a híd korhadt gerendáit fémoszlopokra cserélik, így növelve az építmény tartósságát. Miután felújítás közben felfedezték a holttestet, a régészek amatőr búvárokkal együttműködve tárták fel a 9 méter mélyen heverő tetemet.

A lovag csontvázára a litvániai Dubingiai-híd felújítása során bukkantak rá. A régészek munkáját amatőr búvárok segítették.
photo_camera A lovag csontvázára a litvániai Dubingiai-híd felújítása során bukkantak rá. A régészek munkáját amatőr búvárok segítették. Fotó: G. Krakauskas

Nemcsak az épségben maradt tetem szolgált meglepetésekkel. A búvárok előkotortak egy pár sarkantyús bőrcsizmát, egy csatos bőrövet, egy vaskardot, és két famarkolatú kést. A leletek megőrzésén és vizsgálatán a Litván Nemzeti Múzeum kutatócsoportja dolgozik. Pranckénaité szerint akár egy évig is eltarthat, mire végeznek a vizsgálattal, de reméli, hogy a leletek elemzése után összeáll előttük a halott katona története.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás