A NASA kiválasztotta az űrhajósokat, akik 2024-ben a Holdra szállhatnak

2020.12.10. · tudomány

A tervek szerint 2024-ben visszatér az ember a Holdra. A NASA Artemis-missziójának első űrhajósai így a legutóbbi Holdra szállás, az Apollo–17 legénységének 1972-es utazása után 52 évvel léphetnek újra regolitra. Hogy kik közül kerülhetnek ki ezek az űrhajósok, azt szerda este jelentette be a NASA vezetője, Jim Bridenstine és Mike Pence amerikai alelnök, a floridai Kennedy Űrközpontban.

Az amerikai űrhivatal állományában jelenleg 47 képzett asztronauta van, közülük választották most ki az első Artemis-generációt alkotó 18 űrhajóst, akik a Hold-utazásra való kiképzést együtt kezdik meg, de a végén csak két fő léphet a felszínre, egy férfi és egy nő – az első nő, aki majd elmondhatja, hogy a Holdon járt.

Míg az Apollón (Apollo) görög isten ikertestvéréről elnevezett Artemis-program első küldetése, az Artemis–1 még csak emberek nélkül kerüli meg a Holdat – a jelenlegi tervek szerint – 2021-ben, a két évvel későbbre tervezett Artemis–2 már embereket is visz az űrbe, igaz, ők még csak megközelítik a Holdat, nem szállnak le rá. Az utóbbi küldetés négy űrhajósát már jövőre kijelölheti a NASA.

Az épülő Orion űrhajó
photo_camera Az épülő Orion űrhajó Fotó: NASA

A Holdra visszatérő Artemis–3 indulását jelen állás szerint 2024 októberére tervezi a NASA, de ez többek között a világjárvány elhúzódásától függően is csúszhat. Az Orion űrhajót hordozó óriásrakéta, a Space Launch System (SLS) összeszereléséhez két hete látott hozzá az űrügynökség.

A 18 űrhajósjelölt listáján olyan neveket találni, mint az űrben elsőként DNS-t szekvenáló Kate Rubins; az első csak női űrsétát abszolváló Christina Koch és Jessica Meir; vagy Victor Glover, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénységének első fekete tagja, aki a SpaceX Crew Dragonjának első menetrendszerinti járatával utazott az állomásra. Rajtuk kívül még öten fordultak már meg az ISS-en, kilencen viszont még sosem jártak az űrben.

Az Artemis-program csapattagjai, potenciális űrhajósai
photo_camera Az Artemis-program csapattagjai, potenciális űrhajósai Fotó: NASA

És ha valaki azt hinné, hogy a NASA a nagy üresjáratban elfelejtett (vérmérséklettől függően hidegrázós vagy giccses) propagandavideókat gyártani, ezt nézze:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás