Az európai bölény megmenekült, de 31 faj kihalt az IUCN frissített vörös listája szerint

2020.12.14. · tudomány

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájának idén harmadik, egyben utolsó frissítése szerint 26 fajt sikerült megmenteni a kihalástól miközben 31 feltehetően örökre eltűnt a természetből.

Az IUCN december 10-én kiadott közleménye szerint jelenleg 128 918 növény-, gomba- és állatfaj szerepel a listán, amelyek közül 35 765-öt fenyeget valamilyen formában a kihalás – a sebezhető, a veszélyeztetett, illetve súlyosan veszélyeztetett kategóriákban.

Az IUCN rendkívül körültekintően jár el a besorolások során, mivel azok erősen meghatározzák az adott faj megmentésére irányuló erőfeszítéseket és intézkedéseket. Így például a valószínűleg kihalt kategóriába került fajok szinte biztosan ki is haltak már.

Veszteségek

Az IUCN lajstroma szerint így minden bizonnyal eltűnt a Föld színéről a Dél-Kínai tengerekben élő, taxonómialag tavaly azonosított Carcharhinus obsoletus nevű cápafaj. Ahogy a Fülöp-szigeteken található Lanao-tóban élő további 17 halfaj is. Erről az élőhelyről 2 további faj az utolsó előtti (vadonból kihalt) kategóriába került. Az ok a túlhalászás és az inváziós fajok betelepülése.

Három közép-amerikai békafajt is kihaltnak nyilvánítottak a természetvédők, ezeken kívül 22 békafaj került a kritikusan veszélyeztetett, illetve feltehetően kihalt kategóriába.

Szintén a kihalás szélére sodródott az édesvízi delfinek Amazonasban élő faja, a tucuxi néven ismert parti delfin (Sotalia fluviatilis). Ezzel a világ összes édesvízi delfinfaja a veszélyeztetett kategóriában van.

Parti delfin
photo_camera Parti delfin Fotó: IUCN/ Fernado Trujillo

Megmentettek

Pozitív változások is történtek. az európai bölény (Bison bonasus) populációja 2003 óta több mint háromszorosára, 6200 egyedre növekedett, így egyel jobb kategóriába, a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolták. A bölények száma megtizedelődött az első világháborúban a mai Lengyelország és Fehéroroszország területen, majd teljesen eltűntek a vadon élő példányok. A megmentésükre hozott intézkedéseknek és az újratelepítéseknek köszönhetően javult azóta a helyzet.

Európai bölények Németországban
photo_camera Európai bölények Németországban Fotó: BERND WUSTNECK/dpa Picture-Alliance via AFP

A vörös kánya (Milvus milvus) populációja szintén növekedett a fokozott védettségének köszönhetően, azért az európa bölényhez hasonlóan kikerült a veszélyeztetett fajok kategóriájából.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás