Allergiás tüneteket okozhatnak a vírus elleni vakcinák, a polietilén-glikol az első számú gyanúsított

2020.12.25. · tudomány

A Pfizer koronavírus elleni vakcináját december közepe óta már több mint 130 ezer embernek adták be az Egyesült Királyságban, és az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) statisztikái szerint több mint 270 ezren kapták meg az Egyesült Államokban is, elsősorban fokozottan veszélyeztetettek, vagyis az egészségügyi személyzet és az idősotthonok lakói. Eddig a két országból nyolc esetnél jeleztek allergiás reakciókat - olvasható a Business Insider beszámolójában. Szakértők azt gyanítják, hogy a hírvivő RNS csomagolásában található a polietilén-glikol okozhatja az allergiás tüneteket.

Ahogy korábban írtuk, a brit szabályozó hatóságok az oltási kampány elején rögtön jelezték, hogy a Pfizer és a BioNTech vakcináját nem ajánlják olyanoknak, akiknek valaha volt már súlyos allergiás reakciójuk élelmiszerre, gyógyszerre vagy más védőoltásra. Az oltások első napján ugyanis a brit közegészségügyi szerv, az NHS két dolgozójánál is komoly allergiás reakciót váltott ki a vakcina – az anafilaxiás jellegű reakció jellemzően bőrpírrel, légzési nehézséggel és vérnyomáscsökkenéssel járhat.

December 19-én az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) jelezte, hogy Alaszkában két esetben észleltek allergiás reakciót a Pfizer vakcinájának beadása után, és később más államokból is jelentettek néhány esetet. Ezeket a szervezet vizsgálja.

Két allergiás eset Alaszkában

Az oltóanyag az alaszkai Bartlett Regionális Kórház két olyan dolgozójánál váltott ki allergiás reakciót, akik közül az egyik kórtörténetében eddig nem szerepelt semmilyen allergia. Nála fokozott szívdobogás, légszomj, bőrkiütés és bőrpír jelentkezett, és a Benadryl és az epinefrin sem enyhítette azonnal a tüneteit. Mindenesetre mindkét alaszkai egészségügyi dolgozó úgy nyilatkozott, hogy nem szeretnék, ha az eseteik eltántorítanák a kollégáikat az oltás beadatásától. Az Egyesült Államokban naponta több mint háromezren halnak meg a koronavírus miatt.

Az FDA jelenlegi ajánlásai szerint aki az USA-ban jogosult arra, hogy beadassa a vakcinát – ez jelenleg főként egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit jelenti –, két kivétellel megkaphatja az oltóanyagot: mindenki, akinél egyrészt az első dózis nem váltott ki súlyos allergiás reakciót, másrészt akinél nem lépett fel allergiás reakció a vakcina bármelyik összetevőjével szemben.

Talán a polietilén-glikol, de nem biztos

A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, mi okozta az eddigi esetekben az allergiás reakciókat, mivel az oltóanyagban kevés olyan összetevő van, amelyik ezzel járhat, és a Pfizer klinikai vizsgálatai során nem találkoztak hasonló esetekkel. Sanjeev Jain immunológus és okleveles allergológus, a Columbia Allergy ügyvezető igazgatója a Business Insider kérdésére azt válaszolta, lehet, hogy a vakcinában lévő polietilén-glikolra adott, szélsőségesen ritka allergiás válaszról van szó, de az is lehet, hogy másról.

Doran Fink, az FDA egyik oltóanyag-szakértője a szervezet tanácsadó bizottságának ülésén azt mondta, még nincs elég információ a birtokukban ahhoz, hogy erre vonatkozóan ajánlást tegyenek, de folyamatosan vizsgálják a helyzetet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás