A lengyelek kevesebb mint 40 százaléka oltatná be magát

2020.12.28. · tudomány

Az Európai Unióban (EU) egységesen vasárnap (december 27-én) indult meg a tömeges vakcináció – a kampányt közelebbről meg nem nevezett okokból egy nappal korábban kezdték Magyarországon és Szlovákiában. Első körben egységesen mindenütt az egészségügyi dolgozókat kezdik el beoltani a Pfizer/BioNtech vakcináival, de az EU már szerződést kötöt az AstraZeneca, illetve a Moderna vakcináira is, amelyekből mindösszesen 2 milliárd adagot kötöttek le.

Ugyanakkor eltérően, de mégis magas azoknak az európaiaknak aránya, akik saját bevallásuk szerint még nem oltatnák be magukat a rendelkezésre álló vakcinákkal, annak ellenére, hogy az EU a jövő év végére az európai népesség átoltását tervezi.

A Reuters összeállítása szerint az IPSOS novemberi felmérése alapján a franciák 54 százaléka, az olaszok és a spanyolok 64 százaléka beoltatná magát, míg ez arány Nagy Britanniában 79, Kínában pedig 87 százalék, Svédországban pedig háromból két ember mindenképp beadatná magának a koronavírus elleni vakcinát. (A hírügynökség ugyanakkor idéz egy másik francia kutatást is, amely már csak 41 százalékos hajlandóságot mért a megkérdezettek körében.)

A Reuters ugyanakkor a legfrissebb lengyelországi közvéleménykutatásokat is idézi, amelyek szerint a megkérdezettek kevesebb mint 40 százaléka oltatná be magát, és állítólag az egészségügyben dolgozók fele jelentkezett csak az oltási kampány indításakor a lengyel belügyminisztérium varsói kórházában.

Az első lengyelországi oltott: Alicja Jakubowska, a belügyminisztérium varsói kórházában 2020. december 27-én
photo_camera Az első lengyelországi oltott: Alicja Jakubowska a belügyminisztérium varsói kórházában 2020. december 27-én Fotó: Krystian Dobuszynski/NurPhoto via AFP

A hírügynökség összeállítása szerint a vakcina-szkeptikus vélemények magyarázata az állammal és a kormányzattal szembeni bizalmatlanság lehet. A lengyelhez hasonló a helyzet a volt keleti blokk más országaiban is: a közvéleménykutatások azt mutatják, hogy Bulgáriában az emberek 45 százaléka nem kér a vakcinából, 40 százalékuk pedig azt tervezi, hogy még megvárja míg kiderülnek az esetleges mellékhatások.

A magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december eleji felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 14,9 százaléka válaszolta azt, hogy beadatná magának a vakcinát. A KSH heti monitorán megjelent december első hetében felvett közvélemény-kutatási adatok szerint nemmel a válaszadók 35,6 százaléka felelt, míg a bizonytalanok aránya 28,3 százalék. A maradék 21,2 százalék felelte azt, hogy vagy nem tud, vagy nem akar válaszolni.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás