Orvosi kamara: A leghatározottabban elhatárolódunk a koronatagadó orvosoktól és önjelölt igazságosztóktól

2020.09.03. · tudomány

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége a leghatározottabban elhatárolódik az utóbbi hetekben „mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS-CoV-2 veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól” – írta csütörtök esti közleményében a kamara.

Mint írták, szakmai testületként a feladataik közé alapvetően nem tartozik az összeesküvés-elméletek cáfolata, a szólásszabadságba pedig normális körülmények között „mindenféle tudománytalan badarság terjesztése belefér”. Ám ezúttal nem térhetnek ki a megszólalás elől, mert a hangadók közé tartozik a MOK egyik vezető tisztségviselője – a Heves megyei területi szervezet helyben választott elnöke, Pócs Alfréd –, és a terjesztett tanok a járvány elleni védekezés hatékonyságát veszélyeztetik.

A MOK vezetése tehát elhatárolódik az amúgy ortopéd sebészként praktizáló Pócs Alfréd COVID-19-ről tett kijelentéseitől, mert azok jelentős részét tudományosan megalapozatlannak, félrevezetőnek és hamisnak tartják. A közleményben megemlítik, hogy Pócs „harcos 5G elleni aktivista”, valamint az Orvosok a tisztánlátásért Egyesület vezető tagja is.

Hasonló módon elhatárolódnak a kamara tagjai közül Tamási József, a kamarán kívül pedig egyebek közt Gődény György gyógyszerész által hirdetett összeesküvés-elméletektől, amelyek

  • a jelen koronavírus okozta járványveszélyt a média és különböző kormányok, illetve egyéb „háttérhatalmak” okozta hisztériának állítják be;
  • tagadják a távolságtartás és a maszkviselés tudományosan sokszorosan megalapozott fontosságát a vírus terjedésének lassításában;
  • valamint általános oltásellenes attitűdöt is közvetítenek.

Tanaikat sokan, sok helyen, tételesen cáfolták már – írta a kamara.

Van helye vitának, de nem így

A MOK nem állítja, hogy akár a tavaszi első hullám során tett, akár a jelenlegi járványügyi intézkedések között ne lett volna megkérdőjelezhető. A szervezet fenntartásait és javaslatait mindenkor eljuttatta a döntéshozóknak, és közzé is tette; hasonlóan cselekszik ezután is. „Igen határozott véleményünk ugyanakkor, hogy bármely nagy arányú fenyegető egészségügyi veszélyhelyzet kezelése csak a megfelelő hivatali szerv által, a rendelkezésre álló tudományos információkra alapozott racionális döntéshozatalt követően, szervezetten lehet eredményes, ezért célunk fenti szervek, így a Tisztiorvosi Szolgálat megerősítése és adekvát működésének segítése.” A COVID-19 kezelésének orvosszakmai és ellátásszervezési kérdéseiről szóló vitának természetesen van helye, de ez nem vezethet a közvélemény megtévesztéséhez, a tudományos evidenciákkal alátámasztott kockázatok lekicsinyléséhez, az oltásokba vetett közbizalom megingatásához – írták.

Az, hogy Magyarország nemzetközi összehasonlításban is ilyen kevés emberáldozattal vészelte át a COVID-19 első hullámát, az időben meghozott korlátozó intézkedéseknek és a magyar emberek (akkor) példás szabálykövető magatartásának volt köszönhető. Minden olyan törekvés és megnyilatkozás, amely az egyéni védekezés feleslegességét hangsúlyozza, ellentétes az orvosi hivatással, az emberi élet védelmével, ráadásul esélyt ad annak, hogy a második hullám nagyságrenddel több életet követeljen – írta még a MOK.

Pócs Alfréd ellen bejelentést tesznek

Pócs Alfréd a fenti tanokat a MOK vezetésének határozott állásfoglalása és kérései ellenére továbbra is hirdeti, ráadásul a felszólítások ellenére nyilatkozatai alatt rendre a MOK Heves megyei elnökeként szerepel, nem pedig magánemberként. A kamara szerint ezzel amellett, hogy az idős lakosság és a járványügyi védekezésben dolgozó kollégák életét veszélyezteti, a MOK mint köztestület hitelét is aláásta. Ezért ellene a MOK elnöksége etikai bejelentést tesz.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás