Házi sütésű kenyértésztán növesztettek emberi sejteket kanadai kutatók

2021.01.05. · tudomány

A nemzetközi karanténkenyér-divat farvizén új mikrobiológiai technológiával álltak elő az Ottawai Egyetem kutatói – írja a Futurism.

A biológusokból és fizikusokból álló csoport a Kanadában is népszerű élesztő, illetve kovász nélküli, a szódabikarbóna néven ismert nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) hozzáadásával készülő ír szódás kenyér több hétig is friss tésztáját használta fel sejttenyészeteihez, pontosabban a szódás kenyér belével helyettesítették mikrobiológiai laboratóriumokban használt kollagént, amely a sejttenyészetek vázaként szolgál.

A kutatók sokféle kenyérféle után kötöttek ki a szódás kenyér belénél, amely az alkohollal történő sterilizálás és a térszerkezet kémiai stabilizálása után kiválóan működött emberi izom-, bőr- és csontsejtek laboratóriumi tenyésztéséhez.

Ír szódás kenyér
photo_camera Ír szódás kenyér Fotó: Wikipédia

Az eredményeiket eddig csak preprint formában publikáló kutatók szerint a kenyeres technológia a laboratóriumok mellett a mesterség húsgyártásban is ígéretes lehet.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás