Házi sütésű kenyértésztán növesztettek emberi sejteket kanadai kutatók
A nemzetközi karanténkenyér-divat farvizén új mikrobiológiai technológiával álltak elő az Ottawai Egyetem kutatói – írja a Futurism.
A biológusokból és fizikusokból álló csoport a Kanadában is népszerű élesztő, illetve kovász nélküli, a szódabikarbóna néven ismert nátrium-hidrogén-karbonát (NaHCO3) hozzáadásával készülő ír szódás kenyér több hétig is friss tésztáját használta fel sejttenyészeteihez, pontosabban a szódás kenyér belével helyettesítették mikrobiológiai laboratóriumokban használt kollagént, amely a sejttenyészetek vázaként szolgál.
A kutatók sokféle kenyérféle után kötöttek ki a szódás kenyér belénél, amely az alkohollal történő sterilizálás és a térszerkezet kémiai stabilizálása után kiválóan működött emberi izom-, bőr- és csontsejtek laboratóriumi tenyésztéséhez.
Az eredményeiket eddig csak preprint formában publikáló kutatók szerint a kenyeres technológia a laboratóriumok mellett a mesterség húsgyártásban is ígéretes lehet.
Korábbi kapcsolódó cikkeink: