Nem talált összefüggést a koronavírus elleni vakcina és az idős beoltottak halála között a norvég hatóság

2021.01.18. · tudomány

A norvég egészségügyi hatóságok hétfőn közölték, nem találtak közvetlen összefüggést az idős beoltottak körében történt halálesetek és a vakcina között.

A Norvég Gyógyszerügynökség azóta vizsgálódik, hogy a 75 év fölötti beoltottak körében 33 haláleset fordult elő. Január 14-ig 23 ember halt meg, azóta ezek szerint további tíz haláleset történt.

Miközben sokan figyelik a híreket a koronavírus-vakcinák esetleges mellékhatásairól, a norvégiai halálesetetek érthetően nagy riadalmat váltottak ki, de legalábbis felvetették a kérdést, vajon mindenki beoltható-e a Pfizer/BioNTech vakcinájával, amit Norvégiában péntekig kizárólagosan használtak. Az ügynökség vizsgálata azonban megállapította, hogy az összes érintett súlyos betegségben szenvedett.

Steiner Madsen, az ügynökség orvosi igazgatója a Bloombergnek hétfőn azt mondta, „maga a COVID-19 sokkal veszélyesebb a legtöbb páciensre, mint a vakcina. Nem ijedtünk meg.” Madsen szerint „nem állíthatjuk, hogy az emberek az oltás miatt haltak meg, de azt igen, hogy talán véletlen egybeesésről van szó. Nehéz bebizonyítani, hogy a vakcina a közvetlen ok.”

photo_camera Az első norvég beoltott, a 67 éves Svein Andersen már december 27-én megkapta az első adagot egy oslói idősotthonban. Fotó: FREDRIK HAGEN/AFP

Norvégiában körülbelül 42 ezer embernek adták be a Pfizer-vakcina első adagját, és az oltást a nagyobb kockázatnak kitett csoportok tagjaival, köztük az idős emberekkel kezdték. Madsen szerint nem kizárható, hogy éppen az oltás mellékhatásai terelnek valakit egy meglévő alapbetegség súlyosabb lefolyása felé. Hozzátette, az idősotthonok lakóit már „többé-kevésbé” beoltották, és a halálesetek előfordulási gyakorisága az 1 ezreléknek is jelentősen alatta marad.

Az ügynökség vezetője nem számít másféle kimenetre a Moderna hasonló működési elvű vakcinájával sem, amit egyébként pénteken vezettek be a norvég piacra. Az ügynökség felhívta a figyelmet, hogy ők már az oltási program megkezdése előtt jelezték, hogy számítani kell halálesetekre a legidősebb és legbetegebb beoltottak körében.

A Pfizer/BioNTech vakcinával kapcsolatos Európa-szintű tapasztalatokat a tervek szerint január végén teszik közzé. Mindenesetre a 14 millió amerikai beoltottról máris összegyűlt adatok nem támasztják alá, hogy a koronavírus elleni vakcinákkal csak 75 év alattiak olthatók biztonságosan.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás