Itt a Qubit Nagy Képes Vakcinahatározója

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A hónapok óta zajló globális vakcinaversenyben egyre több a szereplő, és egyre átláthatatlanabb, hogy melyik gyógyszergyár milyen védőoltása mikor és hogyan kerül az Európai Unióba és Magyarországra. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint Magyarország eddig több tízmilliárd forint értékben 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac). Ezekből jelenleg a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinái rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Ezeken az oltóanyagokon kívül a Szputnyik V vakcinából érkezett már Magyarországra, így négy oltással folyik a vakcináció. Február 16-án pedig a kínai Sinopharm-vakcina első szállítmánya is befutott, így ötre bővült az oltási programban használt vakcinák repertoárja.

A gyártóktól eddig összesen 891 472 embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttünk minden tudnivalót azokról a vakcinákról, amelyek magyarországi bevetése már zajlik, vagy később szóba jöhet.

Ha valaki inkább kinyomtatná, itt a táblázat egyben, pdf formátumban.

Utolsó frissítés: 2021. február 27.

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: