Itt a Qubit Nagy Képes Vakcinahatározója

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A hónapok óta zajló globális vakcinaversenyben egyre több a szereplő, és egyre átláthatatlanabb, hogy melyik gyógyszergyár milyen védőoltása mikor és hogyan kerül az Európai Unióba és Magyarországra. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint Magyarország eddig több tízmilliárd forint értékben 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac). Ezekből jelenleg a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinái rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Ezeken az oltóanyagokon kívül a Szputnyik V vakcinából érkezett már Magyarországra, így négy oltással folyik a vakcináció. Február 16-án pedig a kínai Sinopharm-vakcina első szállítmánya is befutott, így ötre bővült az oltási programban használt vakcinák repertoárja.

A gyártóktól eddig összesen 891 472 embernek elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttünk minden tudnivalót azokról a vakcinákról, amelyek magyarországi bevetése már zajlik, vagy később szóba jöhet.

Ha valaki inkább kinyomtatná, itt a táblázat egyben, pdf formátumban.

Utolsó frissítés: 2021. február 27.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: