Digitális koronaútlevelet fejlesztenek Dániában, hogy nyáron már utazhassanak a beoltottak

2021.02.04. · TECH

Dánia kormánya szerdán bejelentette, hogy piaci szereplőkkel való együttműködésben olyan digitális útlevél fejlesztésébe kezd, amely rögzíti, hogy a tulajdonosa már megkapta-e a koronavírus elleni védőoltást, így könnyítenék meg az utazást, és tennének komoly lépést az élet újraindítása felé.

Morten Bødskov pénzügyminiszter szerint 3-4 hónap múlva, tehát a nyár elejére már bevethető lesz a digitális koronaútlevél. „Rendkívül fontos számunkra, hogy a dán társadalmat újraindíthassuk, és cégeink visszatérhessenek a normál működéshez” – mondta a miniszter az AP beszámolója szerint, hozzátéve, hogy sok dán cég dolgozik a nemzetközi piacra, ezért az üzleti célú utazások elengedhetetlenek.

Első lépésben február végére tervezik élesíteni azt az online rendszert, amelyen keresztül a dánok elérhetik az oltásukkal kapcsolatos hivatalos dokumentumokat, ezt egészíti majd ki az a mobilapp-formában fejlesztett digitális útlevél, amit bármikor fel lehet villantani, ha bizonyítani kell a coviddal szembeni védettségüket. „Az elsők között lehetünk ezen a téren, így példát mutathatunk a világ többi részének” – mondta Bødskov. A koronavírus-járvány első fél évében 65 százalékkal csökkent a nemzetközi utazások száma, a nagy európai légitársaságok többsége pedig a megszokott forgalom tizedén vegetál.

Az elmúlt években több északi országhoz hasonlóan Dánia is a digitális azonosítási rendszerek felé tett lépéseket, hogy véget vessen a papíralapú bürokráciának, mind a kormányzati, mind a magánszektorban. Ebben Észtország jár az élen, amely épp kedden jelentette be, hogy a koronavírus-oltásban részesült beutazók számára elengedi a kötelező karantént – ehhez fel kell mutatni többek között az oltóanyag típusát, gyártóját, készítésének dátumát, és kizárólag észt, orosz vagy angol nyelvű dokumentumokat fogadnak el.

Az Európai Bizottság eközben vizsgálja a vakcinaigazolványok kiállítására vonatkozó különböző javaslatokat, hogy nyárra már semmiképpen se gördüljön akadály a beoltottak nyaralása elé, és így ne szenvedjen újabb károkat a kontinens turisztikai ágazata. Egyelőre azonban csak egészségügyi célú oltásigazolás kiállításában gondolkodnak, az utazásra is feljogosító dokumentumokról még nem született döntés.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás