Svájci cég gyárthatja az orosz vakcinát Olaszországban

2021.03.09. · gazdaság

A Bloomberg News értesülése szerint a svájci Adienne Pharma & Biotech megállapodást kötött az Orosz Közvetlen Beruházási Alappal (RDIF), hogy Milánó közelében megkezdjék a Szputnyik V vakcinák gyártását.

Az Adienne célja, hogy 2021 végéig több millió adagot állítsanak elő, mire lezárul az olasz hatósági engedélyezési procedúra. Az orosz kormányzat által a vakcina külföldi menedzselésével megbízott állami RDIF szerint az olaszországi gyártás segít kielégíteni a növekvő európai és a világ más részein is egyre inkább érezhető keresletet.

A 92 százalékos hatásosságúnak mondott két dózisú, a Pfizer-BioNTech-nél és a Modernánál egyszerűbben szállítható és tárolható vakcinát már több mint 20 ország hatóságai engedélyezték sürgősségi felhasználásra, az egyik legnagyobb kivétel az Egyesült Államok. A Szputnyik V része a közel-keleti, dél-amerikai, szerbiai, szlovákiai és magyarországi oltási arzenálnak.

A Szputnyik V névre keresztelt orosz védőoltás.
photo_camera A Szputnyik V névre keresztelt orosz védőoltás. Fotó: Kirill Braga/Sputnik via AFP

Mint azt korábban megírtuk, a Szputnyik V virálisvektor-alapú vakcina, vagyis az 5-ös és 26-os típusú adenovírus genetikailag módosított változatába csomagolja a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjét kódoló mintát.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás