Lenyelhető minikamerával váltanák ki a vastagbéltükrözést

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) már egy ideje kísérletezett az otthon elvégezhető diagnosztikai módszerekkel, de a COVID-19 világjárvány felgyorsította a folyamatot – most épp azt jelentették be, hogy a vastagbélrák felismerését teszik könnyebben elvégezhetővé egy forradalmi technikával.

A kellemetlen vastagbéltükrözés helyett hamarosan egy apró (az NHS leírása szerint egy csukamájolaj-kapszula méretével megegyező) kapszulába rejtett miniatűr kamera lenyelésével végezheti majd el mindenki a bélrákszűrést a saját otthonában. A fájdalommentes procedúra során „a kis kamerák áthaladnak a szervezeten, másodpercenként két képet készítenek, és a rák mellett olyan megbetegedések jeleit is kutatják, mint például a Crohn-betegség” – mondta a Guardiannek Simon Stevens, az angliai NHS vezetője.

A 2 centiméter hosszú kapszulákat elsőként 11 ezer olyan angol állampolgár próbálhatja ki, akik a vastagbélrák potenciális tüneteit mutatják. A folyamat során először egy ápoló felhelyezi a képek fogadását biztosító övet a páciens derekára, aki a kapszula lenyelése után hazamegy, hashajtóval kitisztítja a beleit, hogy a kamera minél pontosabb képeket tudjon rögzíteni. Az egész procedúra 5–8 órát vesz igénybe, a képeket aztán egy onkológus szakorvos elemzi ki.

photo_camera Fotó: NHS England

A bélrák-diagnosztizáló kapszula már nem az első otthoni megoldás, amit az angol NHS idén bejelentett. A szervezet februárban döntött arról, hogy 31 ezer londoni nőnek kiküld egy olyan házi tesztet, amely a méhnyakrák diagnosztizálásában segíthet, és elkerülhetők vele a kórházi, kenetes HPV-vizsgálat kellemetlenségei.

„Tudjuk, hogy vannak olyan páciensek, akik a rákgyanú ellenére sem keresik fel szívesen az orvosokat, mert az elérhető diagnosztikai tesztek meglehetősen invazívak tudnak lenni, ezért lenyűgöző ez a fejlesztés, és nagyon kíváncsiak vagyunk a kísérlet eredményeire” – mondta a brit háziorvosok szövetségének elnöke a lapnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás