Házi kedvenceket is fertőz a brit variáns

2021.03.22. · tudomány

Az új koronavírus-variánsok felbukkanása nem csak a humán orvostudománynak jelent kihívást. A SARS-CoV-2, első izolálásának helye nyomán britnek is nevezett, az Egyesült Királyságban az új esetek több mint 95 százalékáért felelős B.1.1.7 variánsát az elmúlt napokban két egymástól független vizsgálatban is kimutatták kutyák és macskák szervezetében – írja a Science.

Bár a világon már több mint 120 millió embert fertőzött meg az új koronavírus, csak néhány háziállatban mutatták ki az eredeti SARS-CoV-2-t, feltehetően azért, mert alig tesztelték őket. A virológiai és infektológiai szakirodalom szerint a kedvenceknek ezért valószínűleg kevés, vagy egyáltalán nincs szerepük a koronavírus terjesztésében. Az új variánsokkal azonban úgy tűnik, hogy más lehet a helyzet.

Angol és francia állatorvosok és virológusok március 18-án publikálták azt a tanulmányukat, amelyek szerint az általuk szívizomgyulladással kezelt hét házi kedvencből háromnál a koronavírus brit variánsának jelenlétét mutatta ki a PCR-teszt. A pozitív eredményeket produkáló állatok gazdái szintén fertőzöttek voltak. A kutatók azután tesztelték az állatokat, hogy azt tapasztalták, a brit variáns megjelenése óta tízszer annyi kutyát és macskát diagnosztizálnak szívizomgyulladással az angliai állatorvosok.

Pár nappal korábban a texasi agráregyetem, a TAMU állatorvosi karának kutatói jutottak hasonló eredményre. Ők a B.1.1.7 variánst mutatták ki egy közös háztartásban élő macska és kutya szervezetében – a gazda náluk is COVID-19 betegségben szenvedett. A különbség az volt, hogy az amerikai kedvencek némi tüsszögésen felül nem mutattak semmiféle különösebb tünetet. Az amerikai és az angliai esetek abban azonban megegyeztek, hogy az állatokon csak gazdáik megfertőződése után jelentkeztek bárminemű tünetek.

Maszkos kutya Los Angeles-ben 2020. áprilisában
photo_camera Maszkos kutya Los Angeles-ben 2020. áprilisában Fotó: CHRIS DELMAS/AFP

Eric Leroy, a Francia Fenntartható Fejlődés Nemzeti Kutatóintézetének virológusa, az angol-francia tanulmány egyik szerzője a Science-nek elmondta, hogy még nem tisztázott, hogy a B.1.1.7 variánssal fertőzött állatok milyen szerepet játszanak a terjesztésben és még az sem bizonyított, hogy egyáltalán van-e összefüggés a szívizomgyulladás és a vírusinfekció között. A lap által megkérdezett kutatók szerint az állatról emberre történő terjedésnek alacsony kockázata, a házi kedvenceket nagy valószínűséggel az emberek fertőzték meg, a kutyák és a macskák pedig jóval kisebb eséllyel adják tovább zoonózisként más embereknek a kórokozót, mint a családtagok vagy a szomszédok.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás