Bélbaktériumkúrával veszik fel a harcot az alultápláltsággal bangladesi kutatók

2021.04.09. · tudomány

Világszerte mintegy 30 millió gyermek éhezik napjainkban. Az alultáplált gyerekek növekedése kórosan lelassul, immunrendszerük nem működik jól, idegrendszerük nem fejlődik megfelelően. Az alultápláltság leküzdésén dolgozó egészségügyi szervezetek a hatékonyság jegyében könnyen adagolható és tárolható ready-to-use supplementary food (RUSF) néven emlegetett előrecsomagolt készételeket használnak. Ennek ellenére vagy épp ezért az alultáplált gyermekek egészségi állapotának javulása ritkán tartós, és sokan soha nem lesznek egészséges felnőttek azután sem, ha eleget esznek.

Egy, a New England Journal of Medicine folyóiratban a napokban megjelent tanulmány szerint az alultápláltság kezelésében eddig elhanyagolták a bélbaktériumok megfelelő etetését, márpedig az egészség jelentős részben a mikrobiom egészségétől függ.

Bangladesi kutatók összehasonlító elemzései legalábbis azt mutatják, hogy a hasznos bélbaktériumokat támogató táplálék annak ellenére nagyobb súlygyarapodáshoz vezetett a vizsgálatba bevont gyerekeknél, hogy a kontrollcsoportnál 20 százalékkal kisebb kalóriaértékű ennivalót kaptak.

A bangladesi Dhaka nyomornegyedben dolgozók 15 különböző összetételű RUSF készételt vizsgáltak, elemezve azok összetételét és a gyerekek szervezetére kifejtett hatását.

Alultáplált bangladesi fiúk a Dhaka nyomornegyedben
photo_camera Alultáplált bangladesi fiúk a Dhaka nyomornegyedben Fotó: FARJANA KHAN GODHULY/AFP

Kiderült, hogy a legfontosabb 15 bélbaktériumot leginkább a csicseriborsó-, banán-, szója- és mogyorólisztek és olajok komplex keverékéből álló, a hivatalos nevezéktanban MDCF-2 kód alatt jegyzett készétel táplálta. A vizsgálatban 120 alultáplált gyereket vontak be, akiknek két hetente mérték a tömegét, magasságát és elemezték a székletüket, illetve vérképüket is.

Kiderült, hogy az MDCF-2 nemcsak a növekedéshez kapcsolódó vérkomponenseket – például a csontok, az idegrendszer és az immunrendszer megfelelő fejlődéséhez szükséges fehérjéket – fokozta, hanem kétszer olyan magas növekedési sebességet is eredményezett a kontrollcsoporthoz képest. Ráadásul a gyerekek mikrobiomja is sokszínűbbé vált a három hónap alatt.

A bangladesi kutatók most azon dolgoznak, hogy a különböző életszakaszokban, a a megfelelő fejlődést segítő bélbaktériumokat támogató keverékeket állítsanak össze, illetve megvizsgálják a célzott táplálkozás hosszabb távú egészségügyi hatásait.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás