Kubinyi Enikő: Kutyákon az emberi demencia is jól modellezhető

2020.12.31. · podcast

A Qubit ősszel elstartolt podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A korábbi adásokban Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust és Bartus Gábor környezetgazdászt faggattuk.

Az ötödik epizódban Kubinyi Enikő etológus, Junior Prima díjas kutyakutató, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa volt a vendégünk. Olyan kérdésekre kerestük a választ, mint hogy a kutyákkal valóban lehet-e modellezni az emberi evolúciót? Miért és hogyan indította el Csányi Vilmos az azóta világhírűvé vált magyar kutyaetológiát 1994-ben? Mi lett a paradicsomhalakkal? Tartanak-e az intézetben kutyákat? Mért nem a macskákból lettek a „kutyák”? Szelídíthetők a farkasok? Van-e személyisége a kutyának? Na és egy bodobácsnak? Hogyan indult el a kutyás agykutatás? Mitől marad nyugton egy kutya az MRI-ben? Érhet-e a kutyakutatás Nobel-díjat? Hány szót értenek a kutyák, és vajon megtanulhatnak-e egyszer beszélni? Hogyan változott a kutyakiképzés az elmúlt évtizedekben? A falkavezérség csak egy mítosz? Kössük-e esetleg a kutyatartást jogosítványhoz? Miként működik, és mire jó a kutyák agy- es szövetbankja? Aki kérdezett: Vajna Tamás.

Beszélgetésünket nézd itt, vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!