A légszennyezettség negatívan befolyásolja az idősebb férfiak agyműködését

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

A nemzetközi terminológiában PM2.5 jelölésű, azaz 2,5 mikronnál kisebb szemcseméretű finomszállópor már rövid távon is súlyosan rontja a kognitív képességeket – állítja egy amerikai-kínai kutatócsoport a Nature Aging folyóiratban megjelent tanulmánya, amely szerint már a légszennyezettség átmeneti emelkedése károsítja az idősebb férfiak memóriáját, gondolkodási teljesítményét.

A kutatók 1000 Bostonban élő idősebb fehér férfi többféle kognitív tesztben produkált eredményeit és a lakóhelyük légszennyezettség adatainak értékeit vetették egybe. Kiderült, hogy a teszteket megelőző négy hét PM2.5 mértéke közvetlenül befolyásolja a 69 éves átlagéletkorú csoport kognitív teljesítményét, méghozzá úgy, hogy minél nagyobb volt a vizsgálatot megelőző időszakban a finomszállópor koncentrációja, annál gyengébb eredményeket értek el a férfiak. 

A negatív hatás még akkor is egyértelmű volt, amikor a PM2.5 koncentrációja 10 mikrogramm/köbméter alatt maradt, ami az egészségügyi világszervezet, a WHO által javasolt határérték.

Idősödő férfi légszennyezett környezetbenFotó: DAVID JAKLE/Image Source via AFP

A kutatócsoport szerint a teszteredményeket kevésbé befolyásolta a légszennyezettség rövid távú emelkedése, ha a férfiak aszpirint vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedtek. A gyulladáscsökkenték preventív hatásának vizsgálatára azonban további kutatásokra van szükség. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: