Elhagyhatják a maszkviselést a beoltottak Amerikában

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az Egyesült Államok járványügyi központjának (CDC) május 13-i közleménye szerint a „teljesen beoltott személyek” maszk viselése vagy fizikai távolságtartás nélkül folytathatják tevékenységüket, kivéve, ha ezt más szövetségi, állami, regionális vagy munkahelyi szabályok és előírások még megkövetelik. 

A maszkviselési és távolságtartási mentesség akkor lép életbe, ha eltelt két hét a Pfizer-BioNtech és a Moderna második adagjának, illetve az egy dózisos  Johnson & Johnson Janssen-vakcina első adagjának beadása után. 

Maszkviselési eligazító New York-banFotó: ANGELA WEISS/AFP

„Végre elég bizonyíték gyűlt össze, egyelőre az mRNS vakcinák esetében, hogy a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre kevesebb/jóval kevesebb mint 1 százaléknyi esély van” – kommentálta a bejelentést saját Facebook-oldalán Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológus kutatója.

„Nemrég hallhattunk azokról a tesztekről amelyek az mRNS vakcinák esetében mérték fel a tünetmentes fertőződés lehetőségét, amely a második vakcinát követően 90 százalékkal csökkent. Azonban nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények közt nem volt teljes a kép. Az újabb adatok rendkívül pozitívak, munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9 százalékos a vírussal való fertőződés esélye” – írja a virológus. 

Korábbi kapcsolódó cikkeink: