343 millió forintot fizettek egy kézzel írt Einstein-levélért

1,2 millió dollárt, azaz nagyjából 343 millió forintot fizetett Albert Einstein egy leveléért egy licitáló a bostoni RR Auction árverésén. A levelében Einstein saját kezűleg írta le a relativitáselméletből ismerős tömeg-energia ekvivalencia egyenletét: E = mc2.

A fizikus hagyatékát kezelő Einstein Papers Project – amit a Kaliforniai Műszaki Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem levéltárosai működtetnek –, korábban úgy tudta, hogy csak három levél létezik a világon, amiben Einstein kézírásával szerepel a híres képlet. A most elárverezett negyedik példány volt az egyetlen, ami magángyűjteményből került elő; a létezését is csak nemrég hozták nyilvánosságra.

photo_camera Fotó: RR Auction, Boston

A legfontosabb képlet

Az egyoldalas, 1946. október 26-án keltezett levelet Einstein egy lengyel-amerikai fizikusnak, Ludwik Silbersteinnek írta. Silberstein jól ismert kritikusa volt Einstein relativitáselméletének, és több állítását is megkérdőjelezte, de végül maga is hozzájárult a speciális és az általános relativitáselmélet kialakításához.

„A kérdésére az E = mc2 képlet minden további művelet nélkül megadja a választ.

– írta Einstein Silbersteinnek a Princetoni Egyetem fejlécével ellátott levélpapírra.

Az RR Auction 400 ezer dolláros kikiáltási áron bocsátotta árverésre a levelet. Robert Livingstone, az aukciós ház ügyvezető igazgatója, aki a világ legfontosabb egyenletének nevezte a tömeg-ekvivalencia-egyenletet, úgy látja, hogy az Einstein-levél történelmi és fizikai szempontból is fontos dokumentum.

photo_camera Fotó: RR Auction, Boston

Alighanem így látták ezt az árverés résztvevői is, mert az árverés licitháborúba torkollt. Kezdetben öt csoport tett egyre nagyobb téteket, de amint az eladási ár meghaladta a hétszázezer dollárt, a versengés kétszereplőssé vált. Az Einstein-levél végül a kikiáltási ár háromszorosáért kelt el; a szerencsés licitáló egy névtelenséget kérő iratgyűjtő volt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás