Esélyes, hogy a következő öt év valamelyikében eléri a másfél fokos emelkedést a globális éves átlaghőmérséklet

2021.05.27. · tudomány

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) által csütörtökön kiadott új éghajlati jelentés szerint 40 százalék az esélye annak, hogy a globális éves átlaghőmérséklet a következő öt év legalább egyikében átmenetileg eléri az iparosodás előtti 1,5 Celsius-fokot, és ez az esély az idő előrehaladtával egyre nő.

WMO ilyen előrejelzésekért felelős központja az Egyesült Királyság meteorológiai intézete, a Met Office által készített összefoglaló szerint annak pedig 90 százalékos a valószínűsége, hogy 2021-2025 között legalább egy év a valaha mért legmelegebb lesz. Ebben az időszakban ugyanakkor a magasabb szélességeken fekvő régiók és a Száhel-övezet csapadékosabbá válik, és az 1981-2010 közötti átlaghoz képest megnő az esélye annak, hogy még több trópusi ciklon alakul ki az Atlanti-óceánon.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára szerint a hőmérséklet emelkedése több jégolvadást, magasabb tengerszintet, gyakoribb hőhullámokat és más időjárási extrémitásokat jelent, mindennek pedig jelentős negatív hatása lesz az élelmezésbiztonságra, az egészségügyre és a fenntartható fejlődésre.

Másfélfokos transzparens a tavaly decemberben Varsóban tartott klímatüntetésen
photo_camera Másfélfokos transzparens a tavaly decemberben Varsóban tartott klímatüntetésen Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

Taalas a WMO honlapján megjelent sajtóközleményben úgy véli „mérhetően és feltartóztathatatlanul közelebb kerülünk a párizsi klímaegyezmény alacsonyabb célértékéhez. Ez egy újabb figyelmeztető jel arra, hogy a világnak fel kell gyorsítania az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére és a szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló kötelezettségvállalásokat".

Adam Scaife professzor a Met Office szezonális és évtizedes előrejelzésekért felelős vezetője szerint „az éghajlatváltozással összefüggésben a globális hőmérséklet növekedésének értékelése a hosszú távú globális átlaghőmérsékletre vonatkozik nem pedig az egyes évek vagy hónapok átlagára. Ennek ellenére a következő években már bekövetkezhet a 1,5 fokos határérték átmeneti túllépése".

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás