A leheletből mutatja ki a koronavírust egy új ausztrál bioszenzor

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Egy újabb eszközzel bővül az elmúlt másfél évben mindent felbolygató új koronavírust már csekély mennyiségű víruspartikula jelenlétében is kimutató eszközök száma. A Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) kutatói több technológiai vállalkozással együttműködve egy olyan bioszenzort fejlesztettek, amely állítólag a leheletből képes detektálni a kórokozó jelenlétét. 

Az RMIT közleménye szerint Soterius Scout szenzor a rálehelést követően egy percen belül megállapítja, hogy az adott személy hordozója-e a SARS-CoV-2 jelenleg ismert valamelyik variánsának, az eredmény állítólag független attól, hogy valaki tünetmentes vagy produkálja a COVID 19 egy vagy több tünetét. 

A szenzort fejlesztő konzorcium azt ígéri, hogy a naontechnológián alapuló termékük 2022 elejétől már elérhető lesz, kezdetben kórházak, idős otthonok, iskolák számára. A szenzor a beléptető rendszerek részeként ugyanis kiszűrheti a kórokozót hordozó, ezért potenciális fertőző embereket, elejét véve egy újabb góc, vagy hullám kialakulásának. A technológiáról bővebb információt az RMIT még nem adott közre.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: