Végleg kitiltották a hatalmas óceánjárókat Velence központjából

2021.07.14. · gazdaság

Az olasz kormány kedden bejelentette, hogy augusztus 1-től hatályba lép az a tiltás, miszerint a 25 ezer tonnánál nehezebb óceánjáró üdülőhajók nem léphetnek be a Velencei-lagúnába. A gigantikus hajók eddig a Giudecca-csatorna felől érkezve közelítették meg a vízi város látványosságait, a Szent Márk tér előtt is elhaladva.

Az olaszok közleménye szerint a tiltásról a lagúna ökoszisztémájának és a világörökségi helyszín védelmezése miatt döntöttek, de a vita már évek óta húzódott a lakosok és a kulturális szervezetek, valamint a turisztikai ipar között. A döntés előtt az UNESCO azzal fenyegette az olasz kormányt, hogy feketelistára teszi Olaszországot, ha nem tiltják ki Velencéből az óceánjárókat.

A 25 ezer tonnás határ azt jelenti, hogy a Giudecca-csatornát ezentúl csak kisebb személyszállító kompok és teherhajók használhatják, mivel a nagy üdülőhajók legalább négyszer ennyit nyomnak, de akár a 200 ezer tonnát is elérhetik. A kulturális minisztérium szerint a szabályozásból fakadó hátrányokért kompenzációt kapnak az útvonalon közlekedő hajóztatási vállalatok és dolgozóik.

Mario Draghi miniszterelnök áprilisban már egyszer bejelentette, hogy a lagúnán kívül építenek egy terminált, ahol a 40 ezer tonnán felüli utasszállítók és a konténerhajók kiköthetnek, de a terminál építésére csak június 29-én hirdettek pályázatot. Átmeneti megoldásként Marghera ipari kikötőjében kellett volna megállniuk az üdülőhajóknak, de itt technikailag nem tudtak dokkolni, ezért az olasz kormány külön biztost jelölt ki a margherai dokkoló állomás építésének megsürgetésére.

A tüntetéseket kiváltó MSC Orchestra 2021. június 5-én elhalad a Szent Márk tér előtt
photo_camera A tüntetéseket kiváltó MSC Orchestra 2021. június 5-én elhalad a Szent Márk tér előtt Fotó: MIGUEL MEDINA/AFP

Az ilyen problémák miatt a tiltás ellenére továbbra is fel-feltűntek óceánjárók a Velencei-lagúnában. Június elején a 92 ezer tonnás MSC Orchestra haladt át a város történelmi központján Horvátország és Görögország felé menet, ami egymásnak feszítette a két tábort: a helyiek az óceánjáró ellen, a turisztikai dolgozók pedig a tiltás ellen tüntettek.

Alessandro Santi az olasz hajózási lobbi, a FederAgenti vezetője a Reutersnek elmondta, a kormány teljesen figyelmen kívül hagyja egy komplett iparág érdekeit, és sajnálatos döntésével feszültségeket szít. Santi azzal vádolja a kormányt, hogy vakon követi az UNESCO és a nemzetközi kultúrlobbi utasításait, miközben semmibe veszi a helyi lakosok és üzletek valódi érdekeit. „A hajóközlekedés korlátozása nem fogja megoldani Velence mint város nehézségeit” – mondta.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás