Tombol a tűzvész Évia szigetén, egy 2500 éves olajfa is odalett

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Hamuvá vált Évia szigetének legöregebb fája, az az olajfa, amelyről még Sztrabón is megemlékezett: a fa akkor nagyjából ötszáz éves lehetett, mostanra elérte a 2500-at is, de az erdőtűz nem kegyelmezett neki. 

A szigeten kétezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvész miatt, amit még mindig nem sikerült megfékezni. A szigeten a hőmérséklet elérte a 45 fokot is, a száraz, meleg időjárás pedig különösen kedvez a tűzfészkek kialakulásának. Évián jelenleg két tűzfészek található, de a tűzoltók minden erőfeszítése ellenére nem sikerül megfékezni a lángokat. 

A helyi lakosok aggódnak, a polgármester segítséget kér, de a füst miatt a repülőgépes oltás is nehézségekbe ütközik. Az Európai Unióból mindeddig közel ezer tűzoltó, kilenc repülőgép és 200 tűzoltóautó érkezett a szigetre.

51 ezer hektár 

Görögországban 90 ezer hektárnyi erdőség vált a lángok martalékává, ebből 51 ezer hektár Évián égett le. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök szerint a hatóságok és a kormány mindent megtettek a tűzvész megfékezéséért, de ez sem volt elég, egyúttal köszönetét fejezte ki az Európai Uniónak a segítségért. 

A meteorológusok szerint nem fog sokat javulni a helyzet: bár több tüzet sikerült megfékezni az országban, Évián annyi minden elégett, hogy alig maradt bármi, ami már lángra kaphatna. A helyzetet tovább súlyosbítja az is, hogy az országban újabb hőhullámra számítanak. Micotákisz szerint az elmúlt évtizedek legsúlyosabb krízise köszöntött be Görögországban, az erdőtüzek pedig minden eddiginél erőteljesebben hívják fel a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: