Bartus Gábor: Magyarországon fenntarthatóság sose volt

2020.12.27. · podcast

A Qubit ősszel elstartolt podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A korábbi adásokban Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust és Prinz Gyula infektológust faggattuk. Legújabb vendégünk a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság egyik hazai evangelistája, aki, mint azt majd hallhatjátok, erősen szkeptikus a szívószálellenes kampányokkal és nylonzacskópogromokkal szemben.

A negyedik epizódban Bartus Gábor környezetgazdász, a BME tanára, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára járt nálunk. Olyan kérdésekre kerestük a választ, mint hogy versenyképes-e egy a fenntarthatóságra jobban odafigyelő társadalom? Tényleg Európa-bajnokok vagyunk térkövezésben és aszfaltozásban? Mik a természeti tőke hazai fogyásának főbb dimenziói? Van-e bármi, amit azért jól csinálunk? És egyáltalán: mennyire görcsöljünk rá a környezettudatosságra? Szabad-e húst ennünk ezután is? Mi legyen a nyaralásturizmussal, az autózással és a home office-szal a járvány után? És vajon Bartus Gábor együtt horgászik-e Áder Jánossal?

Beszélgetésünket nézd itt, vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!