Bartus Gábor: Magyarországon fenntarthatóság sose volt

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

A Qubit ősszel elstartolt podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A korábbi adásokban Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust és Prinz Gyula infektológust faggattuk. Legújabb vendégünk a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság egyik hazai evangelistája, aki, mint azt majd hallhatjátok, erősen szkeptikus a szívószálellenes kampányokkal és nylonzacskópogromokkal szemben.

A negyedik epizódban Bartus Gábor környezetgazdász, a BME tanára, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára járt nálunk. Olyan kérdésekre kerestük a választ, mint hogy versenyképes-e egy a fenntarthatóságra jobban odafigyelő társadalom? Tényleg Európa-bajnokok vagyunk térkövezésben és aszfaltozásban? Mik a természeti tőke hazai fogyásának főbb dimenziói? Van-e bármi, amit azért jól csinálunk? És egyáltalán: mennyire görcsöljünk rá a környezettudatosságra? Szabad-e húst ennünk ezután is? Mi legyen a nyaralásturizmussal, az autózással és a home office-szal a járvány után? És vajon Bartus Gábor együtt horgászik-e Áder Jánossal?

Beszélgetésünket nézd itt, vagy hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!