Lévay György: A bionikus robotkaromat folyamatosan tanítani kell

Utolérheti-e a következő 10-20 évben a robotkarok funkcionalitása az emberi kart? Vajon egyszer érdemes lesz lecserélni a saját kezünket is? Egy felkaramputáció után milyen irányítási lehetőségeink maradnak? Mi az az elektromiogram (EMG), és hogyan segíti a robotkart a gépi tanulásban? Miként használható a kiterjesztett valóság (AR) és a HoloLens a végtaghiányos emberek rehabilitációjában? Mire jók a 3D-nyomtatott kezek? Az emberi agy valóban képes lehet plusz végtagok mozgatására is?

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. A legújabb epizódban Lévay György biomechanikai mérnök volt a vendégünk, aki miután tíz éve egy betegségben elveszítette mindkét kezét, intelligens robotkarok fejlesztésére tette fel az életét.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Radó Nóra kollégánk vezette. A korábbi adásokban Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust és Jordán Ferenc limnológust faggattuk.

Az epizód létrejöttét a Microsoft támogatta.

Nézz bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás