A hobbit bőrváltó óriásáról kapta a nevét egy újonnan felfedezett ősemlős

2021.08.18. · tudomány

J. R. R. R. Tolkien A hobbit című regényében Zsákos Bilbó és társai a Magányos Hegy felé vezető útjuk elején találkoznak Beornnal, az óriással, aki medvévé képes változni.

Amerikai paleontológusok a Journal of Systematic Palaeontology folyóiratban augusztus 17-én publikálták annak a korai paleocén földtörténeti időszakban élt három emlősnek a leírását, amelyek közül az egyik a szóban forgó szereplőről kapta a nevét. A tanulmányt ismertető LiveScience szerint a Beornus honeyi nem volt óriás és a regénybeli vérszomjas medvéhez sem hasonlított. Ugyanakkor az őslénytanban szinte már hagyomány, hogy a korai paleocén emlősöket Tolkien-figurákról nevezik el. Így járt tehát az őspatások (Condylarthra) rendjébe tartozó, korábban még ismeretlen házimacska-méretű mindenevő is.

A kutatók az Egyesült Államokban, a dél-wyomingi Great Divide-medencében két másik őspatás fajt is azonosítottak a feltárt csontmaradványok alapján. A dinoszauruszok tömeges kihalása után Észak-Amerikát benépesítő ismert ősemlősök tára így a Conacodon hettingeri és a Miniconus jeanninae nevű fajokkal bővült.

Balról jobbra a Conacodon hettingeri, a Miniconus jeanninae és Beornus honeyi fantáziarajza
photo_camera Balról jobbra a Conacodon hettingeri, a Miniconus jeanninae és Beornus honeyi fantáziarajza Fotó: Banana Art Studio

A három faj maradványai csak a töredékét jelentik a Great Divide-medencében feltárt közel félezer emlőskövületből álló gyűjteménynek, így kutatók szerint valószínűleg még több új faj vár azonosításra ugyanebből a korszakból.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás