Magyar kutatók: úgy kötődik a kutya a gazdájához, mint gyerek az anyjához

2021.09.02. · tudomány

A gondozóhoz való kötődés, a gyerekekhez hasonlóan, a kutyáknál is agyi jutalomválaszhoz kapcsolódik – derítették ki viselkedéses és agyi képalkotó vizsgálatok kombinálásával az ELTE etológusai. A rangos NeuroImage folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint a kötődési kapcsolat hátterében jutalomválasszal összefüggő agyi folyamatok állnak.

A kutatók a kutyák kötődési viselkedését a pszichológusok által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel mérték, agyműködésüket pedig funkcionális mágneses rezonancia képalkotás (fMRI) segítségével vizsgálták, a berendezésben a kutyák a gazda és egy ismerős személy dicsérő és semleges (számukra értelmetlen) beszédét hallgatták.

„Néhány évvel ezelőtt már kimutattuk, hogy a kutyák agya érzékeny a szóbeli dicséretre, az azonban felderítetlen maradt, hogy a beszélővel való kapcsolat hogyan befolyásolja ezt az érzékenységet” – idézi az ELTE Etológia Tanszék honlapja Gábor Annát, a tanulmány első szerzőjét.

A magyarországi kutatócsoport kimutatta, hogy a kutyák agyának egy jutalomra érzékeny területe erősebben reagál a gazda dicséretére, mint egy ismerősére. Ráadásul a gazda hangját hallva az erősebb kötődés intenzívebb reakciókkal jár a jutalomérzékeny agyterületeken. Az eredmények alapján a kutyák nemcsak képesek felismerni gazdájuk hangját, de annak jutalomértéke nagyobb az erősebben kötődő kutyák számára.

photo_camera Anya, kutya, gyerek Fotó: Qubit

Mint ismert, a kötődés alapvető funkciója, hogy a függő egyedet (gyerek, kutya) a gondozó közelében tartsa. A kutatók szerint eredményeik igazolják, hogy a kutyák számára nemcsak a dicséret, de önmagában a gazda hangja is jutalmazó értékű, azaz segít a gazda közelébe vonzani a kutyát. A magyar etológusok szerint tehát a kutya-gazda és az anya-gyerek kötődés jobban hasonlít egymásra, mint az eddig feltételezték.

Íme a kutatás videós összefoglalója:

link Forrás

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás