Csak a forradalom idején láttam ilyet – pokoli állapotokat mutat a bukaresti járványkórházban forgatott videó

2021.10.12. · koronavírus

„Mintha a pokolban lennénk. Vagy háborúban. Olyan érzésem van, mintha állandóan háborús készenlétben lennénk” – mondja egy orvosnő a Recorder nevű román független oknyomozó portál hétfőn közzétett videójában. A súlyos romániai koronavírus-helyzetet szemléltető felvételeket Románia legnagyobb kórházában, a Spitalul Universitar Bucuresti (Bukaresti Egyetemi Kórház) folyosóin, betegszobáiban és vizsgálóiban forgatták.

Az újságírók egy egész estét töltöttek a kórházban, hogy megmutassák a valóságot a járványadatok mögött. Hasonló képek készítése Magyarországon a járvány súlyos harmadik hullámában sem volt lehetséges, mivel nem engedték be a kórházakba riportereket, legfeljebb nagy ritkán kerülhettek adásba olyan felvételek, amelyek hibátlan, olajozottan működő ellátást tükröztek. Így lehetetlen volt megmutatni a kialakult helyzetet, csupán szórványosan kerülhettek ki fotók és információk a nyilvánosság elé.

„Az orvosok sem okosabbak, mint a mérnökök”

A bukaresti kórházvideóból kiderül, hogy az intézményben már nincsenek szabad ágyak, de a mentő folyamatosan hozza az új koronavírusos betegeket. Van, amikor hatvan betegre jut egy nővér. Már nincs hová tegyék az embereket, sokakat székre ültetnek, ha még tudnak ülni, és a véroxigénszintjük még a megfelelő értéken belül van.

A betegek, akiket bevisznek, nincsenek beoltva, és mint a videón elhangzó párbeszédekből kiderül, van aki már bánja ezt (a videón 6:03-nál):

Beteg: Életem legnagyobb hülyeségét követtem el.
Riporter: Mit?
B: Nem oltattam be magam. És most ennek iszom a levét.
R: Miért nem oltatta be magát?
B: Miért, miért? Én is ezt kérdezem.
B: Befolyás. Miért oltassuk be magunkat? Mi, idősek? Immunisak vagyunk. Nehéz ez. Műveletlen emberek vagyunk, nem jöttünk rá, hogy mi a helyzet. Eltelt az első hullám, a második... úgy voltunk vele, hogy elmúlik majd a negyedik is.

De olyan is akad, aki súlyos koronavírusos tünetekkel, ágyban fekve is elutasítja az oltást, és a „másik oldal” szektásságáról beszél (5:26-nál):

Riporter: Beoltatta magát?
Beteg: Nem. Amíg a gyártó nem tudja mit mond, következetlen ... az orvosok pedig, azok sem okosabbak, mint a mérnökök. És akkor adassuk be? Amikor láttam, hogy ezek is, akik kétszer beoltatták magukat...
R: Tehát nem bízott benne gyakorlatilag.
B: Hát hogyan bízzak benne, ha a maga szektájában sem bíznak az emberek egymásban?
R: És most már örülne, ha korábban beoltotta volna magát?
B: Nem.
R: Nem?
B. Hát logikusan beszélve...

A statisztika hátborzongatónak tűnik, de a kórházak képei még ennél is durvábbak

Az RTL Klub előző nap számolt be róla, hogy Romániában legalább 15 ezer koronavírus-fertőzött van kórházban, közülük mintegy 1500-an lélegeztetőgépen. A román egészségügy az összeomlás szélén áll, a bukaresti kórházak megteltek, egy megyei kórházban pedig annyira túlterheltté vált a hálózat, hogy elment az áram, így 10 percig a gépek helyett a személyzetnek kellett lélegeztetnie a betegeket.

Miközben az EU-tagállamok közül Romániában az egyik legalacsonyabb az oltottak aránya, az ország a halálozási rátát tekintve elérte Európában az első helyet, a világon pedig a harmadik helyen áll. „A statisztika hátborzongatónak tűnik, de a kórházak képei még ennél is durvábbak” – írja Andrei Udisteanu és David Muntean a videót felvezető cikkben.

link Forrás

Oltásellenesség Romániában

A 19 milliós Romániában a videó szerint mintegy tízmillióan nem oltatták be magukat egy adaggal sem, és az egész országban nagyon erős az oltásellenesség.

A felvétel végén a megrázó képsorok alá az újságírók olyan hanganyagot vágtak be, amelyen oltásellenesek beszélnek arról, miért nem adatják be a vakcinát. Olyan vélemények hangzanak el, mint például „nem tudja, honnan jön a vírus, akkor minek higgyen az oltásban”, „az egész egy nagy összeesküvés része” és „az egész csak azért van, hogy a nagy gyógyszercégek meggazdagodjanak.

Korábban Vlad Mixich román közegészségügyi szakértő azt mondta, a csekély oltási hajlandóságot Romániában a hatóságokkal szembeni történelmi bizalmatlanság táplálja, valamint a román kormány lényegében hatástalan oltási kampánya.

Ahogy egy orvos a videón 7 és fél percnél fogalmaz:

Orvos: Ez a hullám a tudatlanság, az információhiány miatt is van. A politikusoknak explicitebben kéne erről beszélniük. Ha jót akarnak a választóiknak, azt kéne tanácsolniuk, hogy oltassák be magukat. Ez az egyetlen kiút. 33 éve dolgozom orvosként.
Riporter: Látott már ilyet az elmúlt 33 évben?
Orvos: Csak a forradalom idején.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás