A Twitter elismerte, hogy az algoritmusuk felerősíti a jobboldali hangokat

2021.10.22. · TECH

A Twitter még áprilisban közölte: tanulmányozni fogják, hogy mennyire kiegyensúlyozott az algoritmusuk, és hogy okozhat-e nem szándékos károkat a működése. A kezdeményezés részeként azt is vizsgálták, hogy a tartalomajánló rendszer mennyire fogékony a politikai elfogultságra. A Twitter most hozta nyilvánosságra a vizsgálat első eredményeit: eszerint az algoritmus idővonalán a hat-hét vizsgált országban hangsúlyosabban jelennek meg az (amerikai) politikai jobboldali hangok.

A kutatás alapvetően két kérdéssel foglalkozott: egyrészt azzal, hogy hogy az idővonal (timeline) algoritmusa felerősítette-e a választott politikai tisztségviselők által megosztott tartalmakat; másrészt azzal, hogy hangsúlyosabban jelentek-e meg az egyes politikai csoportok tartalmai. A hét országra – Kanadára, Franciaországra, Németországra, Japánra, Spanyolországra, az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra – kiterjedő kutatás elkészítéséhez a jelentés szerzői több hírügynökség és politikai tisztviselő bejegyzéseit használták fel.

„A választott tisztségviselők politikai tartalmakkal kapcsolatos bejegyzéseit – függetlenül a tisztségviselők pártállástól, és attól, hogy az adott párt van-e hatalmon – az algoritmus látszólag felerősíti, ha összehasonlítjuk azokat a fordított kronológiai idővonalon szereplő politikai tartalmakkal. Az algoritmus a hét vizsgált ország közül hatban nagyobb mértékben helyezte előtérbe a jobboldali képviselők bejegyzéseit, mint a baloldaliakéit. A harmadik fél által meghatározott jobboldali hírügynökségeknél is nagyobb mértékű erősítést tapasztaltunk, mint a baloldaliakénál.”

írta Rumman Chowdhury, a Twitter munkatársa.

A Protocolnak nyilatkozó Chowdhury ugyanakkor azt is elismerte: bár a jelentés elkészítése után ők is felismerték a jelenséget, fogalmuk sincs róla, hogy mi lehet az oka. A jelentés szerzői szerint az egyes tartalmak felerősítése valószínűleg annak köszönhető, hogy az egyes politikai pártok különböző stratégiákat követnek a Twitteren, de az okok pontos feltérképezése további kutatásokat igényel.

Bár a kutatási eredmények alapján azt gondolhatnánk, hogy a Twitter algoritmusának működése alapvetően hibás, Chowdhury szerint a felerősítés önmagában nem jelent problémát. A kutatók azt is megjegyezték, hogy az eredményeik nem támasztják alá azt a hipotézist, hogy az algoritmikus személyre szabás jobban felerősítené a szélsőséges ideológiákat, mint a mainstream politikai üzeneteket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás