A HPV elleni védőoltás 87 százalékkal csökkentette a méhnyakrák előfordulását

2021.11.04. · tudomány

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás közel 90 százalékkal csökkenti a méhnyakrákos esetek számát, derült ki az első valós eseteket összegző adatsorból. A rákkutató intézetek által történelmi jelentőségűnek nevezett eredmények azt mutatják, hogy a vakcina valóban életeket ment meg.

Szinte minden méhnyakrákot vírusok okoznak, és a kutatók reményei szerint a védőoltás gyakorlatilag megszüntetheti a rákos megbetegedéseket. A méhnyakrák jelenleg a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés a nők körében, évente több mint 300 ezren halnak meg benne világszerte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy felszámolja a méhnyakrákot, ennek érdekében több mint 100 országban kezdték el alkalmazni a vakcinákat.

Tízből csaknem kilenc haláleset az alacsony és közepes jövedelmű országokban következik be, ahol nagyon kevés lehetőség nyílik méhnyakrákszűrésre. A remények szerint a vakcina ezekben az országokban még nagyobb hatást gyakorolhat a rákos esetek előfordulására, mint a gazdagabb országokban.

A HPV-vakcina csak a fertőzést képes megelőzni, a szervezetet nem képes megszabadítani a vírustól, ha már egyszer megbetegedett. Mivel a vírus rendkívül elterjedt, az immunizáció érdekében már azelőtt be kell oltani a gyerekeket, hogy szexuálisan aktívvá válnának. A vakcinát 9 éves kortól javasolják, de általában a 11-12 évesek kapják meg elsőként.

HPV elleni védőoltás egy bangkoki általános iskolában
photo_camera HPV elleni védőoltás egy bangkoki általános iskolában Fotó: PATTANAPONG HIRUNARD/Bangkok Post via AFP

A Lancet orvosi szaklapban most megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy mi történt azután, hogy Angliában 2008-ban bevezették a vakcinát. Mivel az akkor 9-14 éves lányok ma már a húszas éveikben járó felnőttek, megállapítható, hogy mind a rákot megelőző daganatok, mind a méhnyakrák előfordulása 87 százalékkal csökkent a védőoltás hatására.

Azt egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a védelem, és hogy szükség van-e emlékeztető oltásra néhány évtizeddel később. A HPV-nek ráadásul több mint száz típusa létezik. Egyelőre olyan vakcinát használnak, amely a két legelterjedtebb változat ellen véd, de hamarosan bevezetik a kilenc variáns ellen hatásos oltást is.

A vírus rákkeltő variánsai a fertőzött sejtek DNS-ében olyan változásokat okoznak, amelyek ráksejtekké alakítják őket. Ez bármelyik fertőzött szövetben megtörténhet. A vírusok vaginális, orális és anális szex útján is terjedhetnek, így a végbélnyílást, a péniszt, a fejet és nyakat érintő ráktípusokat is okozhatják. A méhnyakrákos eseteknek viszont a 99 százalékát a HPV okozza.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás