Videóajánló: I. e. 1177, az év, amikor összeomlott a civilizáció

2021.11.14. · tudomány

A történelem túl bonyolult ahhoz, hogy az agyunk kezelni tudja, ezért sokszor igyekszünk a lehető legjobban leegyszerűsíteni a régmúlt eseményeit. Ráadásul minél korábbra megyünk vissza, annál pontatlanabbak az információk, ezért duplán megfogott Eric H. Cline könyvének (és annak bemutató előadásának) címe, ami egy szakmailag biztosan kifogásolható, de elég csalogató eszközzel él: egyetlen konkrét évszámmal jelöli meg egy több évszázadon át lezajló komplex folyamat végét. Civilizációk összeomlásáról pedig nemcsak érdekes, de hasznos is lehet tájékozódni – Cline sem hagyja ki előadásából a modern párhuzamokat.

Ki?

Az 1960-as születésű Eric H. Cline szépen végigjárta az amerikai elitegyetemeket: a Dartmouth-on klasszikus régészetből, majd a Yale-en közel-keleti nyelvekből és irodalomból diplomázott, végül a Pennsylvaniai Egyetemen ókori történelemből PhD-zett. Évtizedeken át vezetett ásatásokat a bibliai Armageddon és Kánaán területein, Egyiptomban vagy Görögországban, és az elmúlt 25 évben több mint húsz könyvet írt vagy szerkesztett ókori történelmi és régészeti témákban.

Mit?

Cline 2014-es, Pulitzer-díjra is felterjesztett könyve (1177 B.C.: The Year Civilization Collapsed) az időszámításunk előtti 15. századtól kezdődő civilizációs fejlődés bemutatásával kezdődik: az újbirodalmi Egyiptom megerősödik, diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok épülnek ki a mediterráneum népei között, vagyis egy kisebb globalizációs folyamat zajlik a késő bronzkorban. A több mint három évszázados felemelkedésnek hirtelen, kataklizmikus vége szakad: Egyiptomot, Anatóliát és Levantét barbár tengeri népek rohamozzák meg, és néhány évtized alatt hatalmas birodalmak buknak meg, komplett írásrendszerek, technológiai vívmányok és monumentális épületek tűnnek el.

Az i. e. 1177-ben csúcsosodó civilizációs összeomlást valószínűleg nem okozhatták kizárólagosan a tengeri törzsek koalíciói, de akkor mi eredményezte ezt a hirtelen bukást, és az azt követő sötét korszakot – ami végül egy új civilizációs aranykorhoz, az ókori görögökig vezetett? Cline szerint éppen a térségben kialakult összefüggő, globalizálódó politikai-gazdasági rendszer, amelyben a különböző események (lázongások, inváziók, földrengések, éhínségek, klímaváltozás) már nem csak egy-egy birodalomnak jelentettek problémát.

Hol?

A kötet megjelenését intenzív könyvbemutató turné követte, alább a Wisconsin–Madison Egyetemen tartott előadás látható – ehhez automatikus magyar fordítást is be lehet állítani feliratként.

Korábbi videóajánlónk:

link Forrás