Jézust mint jó pásztort ábrázoló ókori aranygyűrű az év vége leletszenzációja

2021.12.22. · tudomány

„Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért” – idézi Jézus szavait János evangéliuma a Szent István Társulati Biblia szövegváltozatában. A kereszténység korai, apostolinak is nevezett időszakában magát Jézust volt szokás először jó pásztorként emlegetni és ábrázolni.

Egy ilyen ókori keresztény relikvia kerülhetett elő a napokban az izraeli Cézárea partjainál – adta hírül szerdán a Reuters. Az Izraeli Régészeti Hivatal bejelentése szerint a vállán kost vagy bárányt hordozó fiatal férfit ábrázoló zöldköves aranygyűrűt több száz ezüst- és bronzérmével és római kori figurákkal együtt két hajóroncs feltárásakor találták meg a régészek a Földközi-tenger fenekén.

A mai Tel-Aviv és Haifa között félúton fekvő Cezárea szomszédságában az ókorban a Caesarea Maritima néven az időszámítás előtti első században alapított kikötőváros állt. Tudható, hogy az Újszövetség lapjain is számos alkalommal megemlített forgalmas kereskedelmi központ adott otthont az első jelentősebb keresztény közösségnek.

Ókori pénzérmék és a Jó Pásztor alakjával díszített aranygyűrű az Izraeli Régészeti Hivatal sajtótájékoztatóján 2021. december 22-én
photo_camera Ókori pénzérmék és a Jó Pásztor alakjával díszített aranygyűrű az Izraeli Régészeti Hivatal sajtótájékoztatóján 2021. december 22-én Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A feltárást végző régészek első szakvéleményes szerint a gyűrűt nagy valószínűséggel az időszámítás után harmadik században készítették.

Aranygyűrű a Jó Pásztorral
photo_camera Aranygyűrű a Jó Pásztorral Fotó: AHMAD GHARABLI/AFP

A szerdán bemutatott értékes kincseket szállító hajók feltehetően azután süllyedtek el egy viharban, hogy horgonyt vetettek Caesarea kikötőjében, már csak annak megállapítása várat magára, hogy pontosan mióta vártak megtalálásukra.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás