Az elmúlt hét év volt a valaha feljegyzett legmelegebb időszak

2022.01.10. · tudomány

Az Európai Unió műholdas rendszerének adatai alapján 2021 globálisan az ötödik legmelegebb év volt a rendszeres mérések kezdete óta, miközben egyes régiókban rekordhőség tombolt, a légkörben tovább emelkedett az üvegházhatású gázok koncentrációja – idézi a BBC a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat friss jelentését.

A 2021-es globális átlaghőmérséklet 1,1-1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, még úgyis, hogy az év elején viszonylag hűvösebb volt – júniusra a havi hőmérsékleti értékek elérték a valaha feljegyzett négy legmelegebb hónap szintjeit. Hőhullám sújtotta többek között az Egyesült Államok és Kanada nyugati partvidékét, Északkelet-Kanadát és Grönlandot is, továbbá Észak- és Közép-Afrika nagy részét, valamint a Közel-Kelet térségét.

Bár Európa átlaghőmérséklete 2021-ben nem haladta meg a tíz legmelegebb feljegyzett évét, a nyár a dokumentált idők legforróbbika volt. Júliusban és augusztusban hőhullám tombolt a Földközi-tenger mentén, durván érintve Görögországot, Spanyolországot és Olaszországot.

Szicíliában 48,8 Celsius-fokot mértek, ami 0,8 Celsius-fokkal megdöntötte a legmagasabb európai hőmérsékleti rekordot.

A Földközi-tenger keleti és középső területein – elsősorban Törökországban, de Görögországban, Olaszországban, Tunéziában és Algériában is – forróságot heves erdőtüzek kísérték, miközben Európai észak-nyugati, német, belga és holland régióiban szélsőségesen csapadékos időjárás alakult ki és áradások pusztítottak.

Árvízi helyzet 2021. július 15-én a németországi Erfstadtban
photo_camera Árvízi helyzet július 15-én a németországi Erfstadtban Fotó: EyePress via AFP

A Copernicus jelentése szerint a Föld légkörében 2021-ben emelkedett a a globális klímaváltozást leginkább felgyorsító két gáz, a szén-dioxid és a metán koncentrációja is. Az előbbi értéke, a 2020-as mértékű növekedés mellett 414,3, míg az utóbbié 1876 ppm volt. A metán koncentrációjának emelkedése magasabb volt, mint 2020-ban.

A Copernicus után a napokban teszi közzé összefoglalóját az amerikai űrhivatal, a NASA és a brit Met Office is.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás