A középkori harci lovak nem voltak nagyobbak a mai póniknál

2022.01.11. · tudomány

Hiába ábrázolják a korabeli rajzok és festmények, valamint a mai filmek óriási, félelmetes lényekként, a középkori csatalovak egy friss kutatás szerint nem voltak nagyobbak a ma ismert póniknál.

Régészek és történészek egy csoportja 2000 olyan, a 4–17. század között élt ló csontjait vizsgálta, amelyeket várakban, középkori lótemetőkben és más régészeti helyszíneken találtak meg Angliában. Emellett áttekintették a harcokban bevetett lovakról szóló történeti feljegyzéseket és mitikus történeteket is, hogy rájöjjenek, mennyire fedi a valóságot a nemes óriáslovak képe.

„A popkultúrában gyakran a Shire ló méretében ábrázolták a csatalovakat, de ez valójában nem így volt. A legtöbb középkori ló meglepően kis termetű. Nagyon kevés olyan ló létezett, amilyet a filmekben vagy a kiállításokon láthatunk” – mondta Alan Outram, az Exeteri Egyetem régésze. A kutató szerint a középkori lovak többsége alacsonyabb volt 145 centiméternél, ami nagyjából a modern pónik maximum magassága. A leletek között található legnagyobb ló magassága is csak 152 centiméter volt, ami egy kisebb mai hátasló méretének felel meg.

III. Richárd király fehér lovon, a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában
photo_camera III. Richárd király fehér lovon, a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatában Fotó: Leemage via AFP

Outram szerint a középkori harcosoknak egyértelműen nem a méret volt a legfontosabb a lovak kiválasztásánál. Bár létezhetett néhány különösen nagy csataló, a hadseregeknek inkább kisebb lovakra volt szükségük olyan feladatok ellátására, mint a visszavonuló ellenség üldözése, a nagy távolságú portyázások végrehajtása vagy a felszerelés szállítása.

A kutatók ezzel együtt hangsúlyozták, hogy nem szeretnék azt sugallni, hogy a középkori lótenyésztők nem fektettek rengeteg időt, pénzt és erőfeszítést a munkájukba. „A királyi ménes egy elképesztő hálózat volt Angliában, legfőképp a 13. és 14. században. Sokkal több pénzt költöttek a lovakra, mint az emberekre” – mondta Outram.

A kutatócsoport a következő lépésben egy westminsteri lelőhely feltárását végzi majd el, ahol a csontok DNS-vizsgálata mellett lópáncélokat is tanulmányoznak majd, hogy minél többet megtudjanak a mitikus rangra emelt csatalovakról.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás