A kikapcsolt gáztűzhelyekből is szivárog a levegőbe a környezetre káros metán

2022.01.28. · tudomány

A Stanford Egyetem kutatói 53 kaliforniai háztartásban mérték meg a gáztűzhelyek által a levegőbe kibocsátott metán mennyiségét a tűzhely kikapcsolt és bekapcsolt állapotában, és az olyan köztes helyzetben, amikor még nem gyulladt meg a tűz, de a gombot már elfordították. A csütörtökön az Environmental Science and Technology folyóiratban közzétett kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gáztűzhelyekből akkor is szivároghat a globális felmelegedésért részben felelős metán, amikor az nincs bekapcsolva.

Ráadásul a kutatók szerint a gáztűzhelyek metánkibocsátásának 80 százaléka kikapcsolt helyzetben kerül a légkörbe, ennek okai pedig elsősorban a tűzhely és a gázvezetékek túl laza csatlakozásai és illesztései. Ez azért fontos, mert a metán rövid távon még a szén-dioxidnál is erőteljesebb üvegházhatást generál: a légkörbe kerülése után húsz évig a szén-dioxidnál több mint nyolcvanszor jobban melegítheti az atmoszférát, bár annál sokkal rövidebb ideig marad a légkörben.

Rob Jackson, a tanulmány egyik szerzője, a Stanford Egyetem földtudományi professzora szerint pusztán azzal, hogy valakinek a háztartásában gáztűzhely, gázvezetékek és csatlakozások vannak, több kibocsátás keletkezik 24 óra alatt, mint a tűzhely használata során. A kutatás azt is megmutatta, hogy mindegy, hogy régi vagy új tűzhelyről van szó, és a készülék márkája sem számított. Az viszont kiderült, hogy az elektromos szikragyújtó helyett gyújtólángot használó sütők több metánt bocsátottak ki.

A kutatók úgy becsülték, hogy egy gáztűzhelyből a használt gázmennyiség 1,3 százaléka kerülhet a levegőbe, ez pedig egyéni szinten eltörpül például a szénnel fűtött erőművek vagy egyes vállalatok kibocsátása mellett. Jackson azonban hozzátette, hogy az Egyesült Államokban több mint 40 millió gáztűzhelyet használnak, és a kibocsátott metán évente közel akkora környezeti hatással jár, mint 500 ezer benzinmotoros autó szén-dioxid-kibocsátása. Sőt, a gáz kitermelése során és a teljes ellátási láncban az elejétől végéig folyamatos a metánkibocsátás.

Az Amerikai Gáztársaság (AGA) a környezetre kevésbé káros alternatívákat, például „megújuló földgázt” vagy megújuló energiával előállított hidrogént igyekszik találni a gáztűzhelyek kiváltására. A klímaaktivisták arról igyekeznek meggyőzni az embereket, hogy váltsanak elektromos tűzhelyekre, csakhogy azok drágábbak, mint a gáztűzhelyek, és sokan nem tudják megfizetni őket. Jackson szerint a mostani helyzeten úgy is lehetne javítani, ha a gáztűzhely-tulajdonosok kihívnának egy szakembert, és szorosabbra húzatnák az illesztékeket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás