A gáztűzhely miatt ötször szennyezettebb lehet a lakás levegője, mint a kinti

2020.05.07. · tudomány

Súlyos egészségkárosodáshoz vezethet a gáztűzhelyek használata egy amerikai tanulmány szerint. A kutatás vezetője, Brady Seals szerint a tűzhely annyi szennyeződést juttat a levegőbe, hogy az Egyesült Államokban kültéren már rég betiltották volna a használatát, beltéren viszont minden gond nélkül engedélyezik, és senkinek sem jut eszébe, hogy milyen károkat okozhat. A helyzetet tovább rontja a járvány: az emberek több időt töltenek otthon, többet is főznek, így több időt töltenek rossz minőségű levegőben is. A kutatók szerint a gáztűzhelyet használó otthonok levegője ötször szennyezettebb lehet, mint a kinti.

Seals szerint a gáztűzhelyet használó lakásokban 50-400 százalékkal nagyobb a levegő nitrogén-dioxid-szintje, mint a villanytűzhelyeket használó otthonokban. Ez a városi szmogban is megtalálható vegyület károsíthatja a tüdőt, szívproblémákat okozhat, és hozzájárulhat a rák és a diabétesz kialakulásához.

A szennyezett benti levegő hozzájárulhat az asztma kialakulásához is, egy tanulmány szerint az ezekben a háztartásokban nevelkedő gyerekeknél 42 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezik a betegség. Egy ausztrál kutatás is összefüggést talált az asztma és a gázsütő között, igaz, ebben csak 12,3 százalékkal tartották esélyesebbnek az asztma kialakulását.

Villanyra kell váltani

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy sütés-főzés közben mi okozza a legnagyobb nitrogén-dioxid-szennyezést: sajnos a tepsis hússütés vezeti a listát, utána következik a torta, majd a vízforralás. Jó hír, hogy a baconsütés nem fért fel a dobogóra, a vizsgált tevékenységek közül tehát az tűnik a legbiztonságosabbnak.

Seals és társai szerint a megoldás egyszerű: villanysütőre kell váltani, ez szerintük az embernek és a környezetnek is jobbat tesz, bár azt elismerik, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy azonnal lecserélje a sütőt.

Robert Gould, a Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora szerint a beltéri légszennyezettség miatt fellépő panaszok is gyakrabban jelentkeznek a szerényebb jövedelműeknél, így állami támogatásokat sürget a készülékek cseréjére. Annak, aki jelenleg nem engedheti meg magának, hogy új sütőt vásároljon, és támogatást sem kap erre, Gouldék azt javasolják, hogy nyissa ki az ablakot, ha süt valamit.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás