A gáztűzhely miatt ötször szennyezettebb lehet a lakás levegője, mint a kinti

Súlyos egészségkárosodáshoz vezethet a gáztűzhelyek használata egy amerikai tanulmány szerint. A kutatás vezetője, Brady Seals szerint a tűzhely annyi szennyeződést juttat a levegőbe, hogy az Egyesült Államokban kültéren már rég betiltották volna a használatát, beltéren viszont minden gond nélkül engedélyezik, és senkinek sem jut eszébe, hogy milyen károkat okozhat. A helyzetet tovább rontja a járvány: az emberek több időt töltenek otthon, többet is főznek, így több időt töltenek rossz minőségű levegőben is. A kutatók szerint a gáztűzhelyet használó otthonok levegője ötször szennyezettebb lehet, mint a kinti.

Seals szerint a gáztűzhelyet használó lakásokban 50-400 százalékkal nagyobb a levegő nitrogén-dioxid-szintje, mint a villanytűzhelyeket használó otthonokban. Ez a városi szmogban is megtalálható vegyület károsíthatja a tüdőt, szívproblémákat okozhat, és hozzájárulhat a rák és a diabétesz kialakulásához. 

A szennyezett benti levegő hozzájárulhat az asztma kialakulásához is, egy tanulmány szerint az ezekben a háztartásokban nevelkedő gyerekeknél 42 százalékkal nagyobb eséllyel jelentkezik a betegség. Egy ausztrál kutatás is összefüggést talált az asztma és a gázsütő között, igaz, ebben csak 12,3 százalékkal tartották esélyesebbnek az asztma kialakulását. 

Villanyra kell váltani

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy sütés-főzés közben mi okozza a legnagyobb nitrogén-dioxid-szennyezést: sajnos a tepsis hússütés vezeti a listát, utána következik a torta, majd a vízforralás. Jó hír, hogy a baconsütés nem fért fel a dobogóra, a vizsgált tevékenységek közül tehát az tűnik a legbiztonságosabbnak. 

Seals és társai szerint a megoldás egyszerű: villanysütőre kell váltani, ez szerintük az embernek és a környezetnek is jobbat tesz, bár azt elismerik, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy azonnal lecserélje a sütőt.

Robert Gould, a Kaliforniai Egyetem orvosprofesszora szerint a beltéri légszennyezettség miatt fellépő panaszok is gyakrabban jelentkeznek a szerényebb jövedelműeknél, így állami támogatásokat sürget a készülékek cseréjére. Annak, aki jelenleg nem engedheti meg magának, hogy új sütőt vásároljon, és támogatást sem kap erre, Gouldék azt javasolják, hogy nyissa ki az ablakot, ha süt valamit.

A hírekről sok helyen tájékozódhatsz. A Qubit krízisben és békeidőben is arra törekszik, hogy az események mögött álló mélyebb összefüggéseket is megértsük – szigorúan a modern tudomány szemszögéből, több mint 100 tudós-szerzőnk és szakértő újságíróink révén. Ez nekünk sokba kerül, de reméljük, nektek is sokat ér.
Támogasd a Qubit fennmaradását!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: