Tele vannak gyógyszermaradványokkal a Föld folyói

2022.02.15. · tudomány

A dohánytermékekből származó nikotin és kávéfogyasztásból hátra maradt koffein mellett a paracetamol készítmények, valamint az epilepszia és diabétesz gyógyszerek maradványai a világ szinte valamennyi folyójában megtalálhatók – állítja az PNAS folyóiratban megjelent tanulmány, amely az eddigi legátfogóbb nemzetközi kutatás eredményeit ismerteti.

Az angliai York Egyetem által koordinált, világszerte közel száz kutató részvételével folytatott vizsgálat során 100 ország 1000 mintáját elemezték. A bolíviai, etiópiai és pakisztáni élővizekben volt a legmagasabb a különféle gyógyszermaradványok koncentrációja, a legkevesebb ilyen vegyületet pedig az izlandi, norvégiai és az amazóniai mintákban találták a kutatók.

A kutatásról beszámoló BBC-nek a kutatócsoport vezető John Wilkinson elmondta, hogy a vizsgált 258 folyó több mint egynegyedében az élővilágot veszélyeztető koncentrációt értek el a gyógyszerhatóanyagok.

A bolíviai Madre de Dios folyó
photo_camera A bolíviai Madre de Dios folyó Fotó: LIDIA PEDRO/AFP

A kutatók magas antibiotikum-szinteket is mértek, ami szerintük fokozza a rezisztens baktériumok kialakulásának kockázatát, és globális veszélyt jelent a környezetre és az emberi egészségre is.

A vizsgálat arra jutott, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országokban a szenyvízkezelés hiányosságai és a gyógyszergyártás elégtelen környezetvédelmi korlátozása okolhatók a szennyezésért. A kutatók szerint a gond az, hogy a szermaradványok ökológiai és egészségügyi hatásmechanizmusai még csak részleteiben ismertek, ugyanakkor aggasztó, hogy a legkiszolgáltatottabb, az egészségügyi ellátáshoz legkevésbé hozzáférő lakosság van kitéve leginkább a szennyezésnek.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás