Javában zajlik az országos tanársztrájk

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetett március 16-tól a két legnagyobb magyarországi pedagógus-szakszervezet. Az Eduline élő tudósítása szerint szerda reggel 8:00-tól több száz állami és egyházi fenntartású intézményben nem vették fel a munkát a pedagógusok Magyarországon. 

A két nagy pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságot, bérrendezést és a munkaterhek csökkentését követelve a kormánytól. Több hónapnyi eredménytelen tárgyalás után idén január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek. Ezt február 10-én a Fővárosi Ítélőtábla utólag jogellenesnek ítélte, másnap pedig a kormány rendeletbe foglalta azt, amit korábban a tárgyalóasztalnál is mondott: sztrájkolhatnak a pedagógusok, de közben minden gyereknek a saját osztályában kell felügyeletet biztosítani, az érettségizőknek minden, a többieknek pedig minden tárgyból az órák felét meg kell tartani. Ezért most az iskolai dolgozók egy része polgári engedetlenség, illetve más kreatív jogcímen nem veszi fel a munkát.

A sztrájkot egyre többen támogatják országszerte: sok ezeren írták már alá a neves gimnáziumok öregdiákjainak szolidaritási nyilatkozatát, de a szülők is egyre több helyen álltak és állnak ki a tanárok mellett, és 730 ezer megtekintés felett jár a tanári szakma népszerűsítő paródiavideó. Művészek, írók és zenészek sora áll ki a közösségi médiában az akciók mellett. Az alábbi Facebook-posztot például lapunk korábbi állandó szerzője, Dragomán György osztotta meg

A napokban diákok, szülők, pedagógushallgatók és egyetemisták szerveznek szolidaritási akciókat, tüntetéseket. Szerdán Budapesten és Székesfehérváron a diákok tüntetnek tanáraik mellett. 

Diákok a Kossuth téren március 16-án délbenFotó: Vajna Mastalli Márton

Március 17-én csütörtökön a Central European University (CEU) tart szolidaritási napot, szombatra (március 19.) pedig a Parlament elé hívnak a pedagógusok mindenkit, akinek fontos az oktatás ügye.

Korábbi kapcsolódó cikkeink: