Lefeleződött a magyarországi sertéslétszám az elmúlt húsz évben

2022. március 16.
gazdaság
  • Link másolása
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • Tumblr
  • LinkedIn

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2002 óta évről évre folyamatosan csökken, 2015 és 2021 között pedig 13 százalékkal apadt a sertésállomány – olvasható az Agrárszektor szerdai elemzésében.

A KSH nyilvántartása szerint 2021. december 1-jén Magyarországon 2,726 millió egyedet számlált az állattenyésztés sertéságazata, 5 százalékkal kevesebbet, mint amennyit az előző év azonos időszakában regisztráltak, amikor a létszám 2,85 millió példány volt.

A szaklap szerint az évről évre folyamatosan tapasztalt csökkenés csak részben magyarázható az afrikai sertéspestis miatt foganatosított kényszervágásokkal, illetve más állategészségügyi beavatkozásokkal, de önmagukban a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok, valamint az egekbe emelkedő takarmányárak sem indokolnák ezt a folyamatot.

Az agrárszakemberek véleménye abban megegyezik, hogy a sertéstartás annyira veszteséges lett, hogy nem lehet belőle megélni, de még azok hasznát is felemészti, akik az állattartás mellett növénytermesztéssel és takarmány-előállítással is foglalkoznak. Ezért „annyian hagyhatnak fel a tevékenységgel, amitől összeomlik az ágazat” – áll az elemzésben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

Kenyérkrízissel fenyeget a háború miatt leálló ukrán búzaexport

Kenyérkrízissel fenyeget a háború miatt leálló ukrán búzaexport

Vajna Tamás gazdaság 2022. március 11.

Oroszország a világ első számú búzaexportőre, Ukrajna az ötödik. A háború következményei így egy sor olyan országot érintenek, amelyek élelmezését eddig az onnan származó gabona biztosította. Magyarország ugyan megtermeli magának a kenyérnek valót, de a szomszédban zajló események a hazai élelmiszerpiacot is negatívan befolyásolják.

Az ember legmegbízhatóbb társa: a kolbász

Az ember legmegbízhatóbb társa: a kolbász

Dippold Ádám tudomány 2022. február 20.

Amióta módjában áll, az ember előszeretettel aprítja fel, fűszerezi meg és tölti vissza saját belükbe az állatokat. Annak ellenére, hogy számos fajtája hungarikum, a kolbász egyáltalán nem regionális találmány: Mezopotámiától a Római Birodalmon át az egész világon elterjedt valamilyen formában.