Lefeleződött a magyarországi sertéslétszám az elmúlt húsz évben

2022.03.16. · gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2002 óta évről évre folyamatosan csökken, 2015 és 2021 között pedig 13 százalékkal apadt a sertésállomány – olvasható az Agrárszektor szerdai elemzésében.

A KSH nyilvántartása szerint 2021. december 1-jén Magyarországon 2,726 millió egyedet számlált az állattenyésztés sertéságazata, 5 százalékkal kevesebbet, mint amennyit az előző év azonos időszakában regisztráltak, amikor a létszám 2,85 millió példány volt.

A szaklap szerint az évről évre folyamatosan tapasztalt csökkenés csak részben magyarázható az afrikai sertéspestis miatt foganatosított kényszervágásokkal, illetve más állategészségügyi beavatkozásokkal, de önmagukban a koronavírus-járvány miatti bizonytalanságok, valamint az egekbe emelkedő takarmányárak sem indokolnák ezt a folyamatot.

Az agrárszakemberek véleménye abban megegyezik, hogy a sertéstartás annyira veszteséges lett, hogy nem lehet belőle megélni, de még azok hasznát is felemészti, akik az állattartás mellett növénytermesztéssel és takarmány-előállítással is foglalkoznak. Ezért „annyian hagyhatnak fel a tevékenységgel, amitől összeomlik az ágazat” – áll az elemzésben.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás