Róma nagyságú jégtömeg omlott össze két hónap alatt az Antarktiszon

2022.03.25. · tudomány

A kelet-antarktiszi Conger-selfjég, amelynek felszíni területe nagyjából 1200 négyzetkilométer volt, március 15-e körül összeomlott, jelentették kutatók pénteken. A selfjegek az óceánon úszó jégtakarók nyúlványai, amelyek fontos szerepet játszanak abban, hogy a szárazföldi jég lassabban olvadjon bele az óceánba, így mérséklik a tengerszint emelkedésének ütemét.

Ebben az időszakban szokatlanul magas, az éves átlagnál 40 Celsius-fokkal magasabb hőmérsékletet mértek a keleti Concordia állomáson, -11,8 Celsius-fokos melegrekordot beállítva. Ezt egy úgynevezett légköri folyó okozta, ami a nedves levegő hosszú és keskeny sávja, amely az Egyenlítő felől szállít bődületes mennyiségű vízpárát a pólusok felé – a kutatók szerint egy ilyen ejtette csapdába a hőt a kontinens fölött.

Bár a NASA föld- és bolygókutatója, Catherine Colello Walker szerint a Róma méretű Conger-selfjég viszonylag kisebbnek számít, ez az egyik legjelentősebb összeomlás az Antarktiszon a 2000-es évek eleje óta, amikor szétesett a Larsen B-selfjég. „Ennek valószínűleg nem lesz óriási hatása, de jól jelzi, hogy mire számíthatunk a jövőben” – mondta Walker a Guardiannek.

A Conger-selfjég több mint 15 éve kezdett zsugorodni, de egészen 2022 elejéig csak lassan és fokozatosan. Aztán a március 4-i mérésen azt látták, hogy a januárban mért, körülbelül 1200 négyzetkilométeres felszínének több mint felét elveszítette a jégtömeg, alig két hónap alatt. A Copernicus Sentinel–1 műhold adatai szerint a selfjég mozgása március 5. és 7. között kezdődött igazán, majd a hónap közepén érkező hőhullámmal gyorsult tovább.

link Forrás

A kutatók szerint a kelet-antarktiszi régióra mindig úgy tekintettek, mint egy „hatalmas, magas, száraz, és mozdíthatatlan jégkockára”, mivel az itteni jég és alapkőzet geometriai tulajdonságai miatt nem olyan gyors a jégveszteség, mint nyugaton. Ezért még nagyobb figyelemmel kell követni a térségben történő hasonló eseményeket.

Az ausztrál Antarktisz-tudományi Kiválósági Központ vezetője, Matt King szerint, mivel a selfjegek egyébként is lebegnek, és mivel a selfjég mögötti gleccser elég kicsi, a Conger összeomlása önmagában nem lesz nagy hatással a tengerszintre. „Az éghajlat felmelegedésével azonban a jövőben még több selfjég szakadozik fel, ennél sokkal hatalmasabbak. Ezek már elengedők lesznek ahhoz, hogy komolyan megemeljék a globális tengerszintet” – mondta King.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás