Óriásrobotot épített egy japán vasúttársaság a felsővezetékek karbantartására

2022.04.28. · TECH

A jövőben a JR West (West Japan Rail Company) japán vasúttársaság távolról irányítható, óriási humanoid robotokat akar bevetni például olyan esetekre, ha nehezen elérhető helyeken kell megjavítani a leszakadó felsővezetékeket – írta szerdán a Futurism. Az első prototípust már ki is próbálták munka közben.

A szürreális kinézetű, a Wall-E rajzfilm robotocskájának apró fejét és egy kigyúrt testépítő izmait mintázó gigantikus robotot egy daru karjára erősítették, az egészet pedig távolból, egy VR-szemüveg segítségével irányítja a kezelője.

link Forrás

Az óriásrobot majdnem tíz méter magasra képes a levegőbe emelkedni, és a karjait, valamint a fejét szinkronban tudja mozgatni a kezelőjével, aki HP Reverb G2 VR-szemüvegével a robot perspektívájából látja a világot. A robot olyan különleges tulajdonságokkal is bír, mint hogy képes szóbeli parancsoknak engedelmeskedni, és képes arra, hogy kezelőjével éreztesse azoknak a tárgyaknak a súlyát, amin éppen dolgoznak.

A JR West szerint a VR-szemüveggel irányított robotok segítségével csökkenthetők lesznek az emberi beavatkozást igénylő karbantartási feladatok, így a jövőben el lehet kerülni az olyan baleseteket, mint az áramütés vagy a súlyos gépek miatti sérülések.

link Forrás

A japán vasúttársaság a Nippon Signal vasúti jelzéstechnológiai céggel közösen fejlesztette a prototípust, de 2024-ig nem kell arra számítani, hogy tömegesen lepnék el Japánt a karbantartó óriásrobotok. A jövőben valószínűleg egyre több helyen próbálkoznak majd hasonló szolgáltató robotokkal, bár azok egyelőre inkább ijesztőek, mint hasznosak - például a New York-i rendőrség által bevetett robotkutyák vagy a vásárlókat édességekkel üldöző robotpolcok.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás